23948sdkhjf

Pendelbåt döptes i Stockholm

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

4 juni döptes Blidösundsbolagets senaste passagerarbåt till Lux av artisten Caroline af Ugglas – båten ska trafikera linjen mellan Tappström på Ekerö till Klara Mälarstrand i centrala Stockholm.

Niklas Oscarsson, affärschef på Blidösundsbolaget fick välkomna alla gäster och att Gustav Hemming, skärgårdsregionråd på Region Stockholm och Adam Reuterskiöld, Kommunstyrelsens ordförande på Ekerö kommun blev doptalare. Artisten Caroline Af Ugglas blev gudmor för fartyget ”Lux”.

Bättre komfort för resenärer och minskad miljöpåverkan ska det bli närTransdevs dotterbolag Blidösundsbolagets nya fartyg Lux sätts i trafik i Mälaren. Tisdag 4 juni hölls en traditionsenlig dopceremoni för särskilt inbjudna, då på Skottskajen men därefter ska fartyget slussa in till Mälaren och stå redo vid trafikstarten 7 juni.

Fartyget är specialbyggt för Blidösundsbolaget och kan användas för trafik i såväl skärgården som Mälaren. Lux är 24,1 meter lång och 6 meter bred och kommer kunna ta emot upp till 190 passagerare och ha plats för 30 cyklar. Fartyget kommer också vara fullt anpassat efter Trafikförvaltningens tillgänglighetskrav och ha alla väsentliga funktioner såsom ett enklare café, toalett anpassad för rullstol, wifi och soldäck – allt för att erbjuda en hög komfort för resenärerna.

Lux är utrustad med Scania DI13 motor med SCR-avgasreningssystem som har Tier III-certifikat, vilket ger en lägre energiförbrukning och miljöpåverkan. Lux kommer att gå i pendelbåtstrafik mellan Tappström på Ekerö och Klara Mälarstrand med start 7 juni.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ale får fler elbussar

Tio nya elbussar i Borås

19 augusti börjar Västtrafik köra elbussar i Borås - det är totalt tio bussar på linje 2 som kommer att ge boråsarna en tystare och mer miljövänlig resa i kollektivtrafiken.

Transdev satsar på Bussförar-SM

Finalen i Bussförar-SM närmar sig, 9 september körs den på Gillingebanan norr om Stockholm – Transdev är en av tävlingens partners i år liksom tidigare år.

Raukas vice vd i SJ

Osäkert om viten fungerar

Det är oklart om viten fungerar som piska för att förbättra kollektivtrafikens kvalitet, mycket på grund av bristande dokumentation – det framgår av forskning vid VTI.

Nya svängar för kollektivtrafiken

I början av juni förvärvade elfordonsutvecklaren Nevs det engelska hjulmotorföretaget Protean Electric – som har en revolutionerande svängig hjulteknik för den modernaste kollektivtrafiken.

Nyhetsbrev

Cabonline skriver ner

Arkiv

Piteå får vänta på elbussarna

Svårt mäta trötthet

Att trötthet hos förare utgör en stor fara är väl känt sedan länge, snark är lika farligt som knark bruka det heta – men att mäta trötthet är en tuff utmaning för forskarna på VTI..

Utförsbacke för transportsektorn

”Utredning om biljettsystem onödig”

NNR vill slopa elskatten på elbussarna

Näringslivets Regelnämnd, NNR, tar upp elskatten som elbussarna måste betala men de eldrivna tågen slipper - släpp elskatten för elbussarna, kräver NNR.

Wennerström utreder nationellt biljettsystem

Ett biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige – det utlovades i Januariavtalet, nu ska Samtrafikens Gerhard Wennerström utreda hur det ska gå till.

Lindahl till Infranord

Bussförar-SM – finalen närmar sig!

Striden om Jämtland är över

Länstrafiken får teckna avtal med norska Trønderbilene – det står klart efter en segdragen rättsprocess där en svensk konkurrent överklagat upphandlingen.

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Elsparkcykeln – värre än dieselbussen

De allt populärare elsparkcyklarna får kritik av forskare i USA – cyklarna uppges totalt generera mer utsläpp än en vanlig dieselbuss.

Grönlund kommenterar von der Leyen

Miljöfrågor är i fokus för EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen som riktat lansen mot transportsektorn – Sveriges Bussföretags Anna Grönlund kommenterar.

Scania klimatstrejkar

Plus

Tyska bussar toppar Tunga Bussligan

Juli blev ännu en framgångsmånad för de tunga bussarna över 10 ton - allra bäst under juli gick det för tre tyska fabrikat, det framgår av Bil Swedens statistik.

Bussarna fortsätter öka

Karlstad – bäst på kollektivtrafik

Värmländska Karlstad har Sveriges bästa kollektivtrafik, detta enligt Projektengagemangs Samhällsbarometer – som även hänger ut de städer som är sämst.

Paypal för Circ

Skånetrafiken ber om ursäkt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121