23948sdkhjf

Nytt biljettsystem i Skånetrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Skånetrafiken väljer Conduent Transportation som leverantör av nya biljettmaskiner – det handlar om totalt 265 biljettautomater för ett mångmiljonbelopp. De nuvarande JoJo-korten kommer att fasas ut.

Totalt kommer Conduent att leverera 265 biljettautomater av modellen Conduent Expert 6000. 225 biljettautomater ska Skånetrafiken använda och övriga 40 går till Blekingetrafiken och Östgötatrafiken, som ingår i samma upphandling. Totalt är affären värd 64 miljoner kronor, i den summan ingår samtliga biljettautomater inklusive service och underhåll under sex år.

– Vi är väldigt glada över att börja arbeta tillsammans med Conduent Transportation. Avtalet innebär att vi tar ett större ansvar även för mjukvaran i biljettautomaterna och själva kan göra förbättringar och anpassningar som gynnar våra kunder. Tanken är att de ska vara lika enkla att använda som vår app, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.

– Vår biljettautomat Conduent Expert 6000 ger Skånetrafiken möjligheten att erbjuda sina buss- och tågresenärer fortsatt möjlighet att betala för sina resor i moderna, enkla biljettautomater som förbättrar användarupplevelsen ännu mer, säger Jean-Charles Zaia, direktör och divisionschef för Transit på Conduent Transportation.

De nya biljettautomaterna tas i bruk i slutet av 2019 samtidigt som de gamla biljettautomaterna kopplade till att Jojo-korten fasas ut. En mer detaljerad tidplan kommer nu att arbetas fram tillsammans med leverantören.

De nya biljettautomaterna kommer att vara kopplade till Skånetrafikens nya biljettsystem och innehålla samma biljetter och zoner som i Skånetrafikens app.

FAKTA/Nya biljettautomaterna i Skånetrafiken

  • Conduent Transportation är en erfaren leverantör av mobila lösningar för kollektivtrafik och har levererat liknande biljettautomater till operatör i bland annat Finland och Malaysia.

  • Conduent Transportation levererar biljettautomaterna med tillhörande operativsystem. Genom ett serviceavtal ansvarar de även för drift och underhåll av automaterna vilket till exempel omfattar byte av papper och reparation.

  • Avtalet är skrivet för 6 år med en option på förlängning med 2 år i taget.

  • Skånetrafiken utvecklar gränssnitt och den mjukvara som kommer att finnas i biljettautomaterna.

  • Avtalet för de gamla biljettautomaterna som är kopplade till Jojo-korten går ut i mitten av december 2019.

  • Biljettautomaterna kommer att innehålla samma biljetter och zoner som i Skånetrafiken-appen. 

  • Kunderna kommer att kunna betala med bankkort och sedan välja att få sin biljett på papper eller på Skånetrafikens nya kort som lanseras under hösten. I ett senare skede kommer det även bli möjligt att koppla biljetten till sitt bankkort.

  • Parallellt med de nya biljettautomaterna fortsätter Skånetrafiken att vidareutveckla sin app. Hittills använder över hälften av de skånska pendlarna appen för att köpa sina månadskort.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143