23948sdkhjf

Mångmiljardsatsning på kollektivtrafik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Riyad bygger kollektivtrafiksystem för 255 miljarder kronor på fem år - projektet visades upp under UITP i Stockholm där Saudiarabiens huvudstad hade en enormt stor monter.

Riyad, Saudiarabiens huvudstad, har drygt 7 miljoner invånare men så här långt en väldigt simpel kollektivtrafik. Nu ska det bli ändring på det - sex tunnelbanelinjer ska byggas och till det kommer 80 busslinjer. Tunnelbanan blir totalt 176 km lång och helt förarlös, därmed den längsta förarlösa tunnelbanan i världen när den står klar om fem år. Tunnelbanan ska få 85 stationer, busslinjerna som omfattar 1 900 km får 3 000 hållplatser.

– Vi har bestämt att göra Riyad till en miljövänlig stad, samtidigt vill vi att projektet ska genomföras i så snabb takt det är möjligt, säger Alwalid Alekrish, vice vd för program och projekt, RDA (Riyadh Developement Authority). Han fortsätter:

–  Att skapa ett kollektivtrafiksystem av denna skala på så kort tid är en aldrig tidigare skådad utmaning. Men det som verkligen är värdefullt är hur det kommer att förbättra mobiliteten för miljontals av stadens invånare och bidra till att omvandla Riyadh till en av världens mest hållbara och bästa städer att leva i.

Ett projekt av det här slaget lär knappas få sin like i några europeiska länder men många av idéerna är tillämpliga i mindre skala, till och med för Sverige. Mer om detta kommer att publiceras på rt-forum och i Trafikforum nr 5.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.282