23948sdkhjf

Fler utländska bussar kör i Norge

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Många turister som kommer till Norge åker tunt i turistbussar som kommer från andra länder – norska branschorganisationen NHO Transport ser med stor oro på fenomenet.

Norska medier har rapporterat om att närmare 2 000 utländska bussbolag kör turister på de norska vägarna nu under årets sommar, det är betydligt fler än förra sommaren. Det handlar om turistbussföretag från framförallt Litauen, Polen och Estland.

Enligt den norska tidningen Aftenposten är det de utländska förarnas låga löner som ligger bakom fenomenet: tidningen uppger sig ha talat med en polsk bussförare som uppger sig ha en månadslön på 13 000 kronor, många förare tjänar ännu mindre. Med en så låg lönenivå kan de utländska bussföretagen enkelt konkurrera ut de norska bussföretagen vilket får NHO Transport (som motsvarar Sveriges Bussföretag) att se rött.

Ett av de utländska bussbolagen som opererar i Norge har haft en turistbuss som har registrerats på 27 platser i landet, det indikerar att verksamheten är omfattande. Bussbolagen i de länder som kör i Norge vill inte uppge några detaljer om hur många bussar det handlar om enligt norska medier. Men från det litauiska bussbolaget Ollex kommer en kommentar – där hävdar företagsledningen att det råder fri konkurrens och att de inte kan se några problem med att deras bussar rullar i Norge men framför allt turister från Asien.

NHO Transport misstänker dock att flera av bolagen som kör i Norge inte kommer att göra rätt för sig när det gäller att betala vägskatter och bompengar. Det kommer dock inte att visa sig förrän senare i höst när fakturorna skickas till berörda fordons ägarbolag.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146