23948sdkhjf

Stor ökning av Stockholmsturismen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En ny analys som presenterades 22 augusti visar att gästnätterna i Stockholms län ökat starkt – bland de utländska besökarna tokökar Indien och Kina, men siffrorna är ifrågasatta.

Antalet gästnätter i Stockholms län har ökat stort, från 9,4 miljoner till 14,6 miljoner besökare, allt enligt en analys som Stockholms Handelskammare presenterade 22 augusti med SCB:s statistik som undrlag. Andelen nätter från utländska besökare ökar påtagligt och utvecklingen leds av Indien (plus 505 procent) och Kina (plus 227 procent) som utvecklats mycket starkt.

Det är länder med stor befolkning som tidigare inte rest så mycket. Turismen från dessa tillväxtländer har en väldigt stor och underutnyttjad potential som exportnäring, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Mellan år 2008 och 2018 ökade gästnätterna i Stockholms län med 56 procent, från 9,4 till 14,6 miljoner. De utländska gästnätterna ökade under samma period med 79 procent, från 3,1 miljoner till 5,6 miljoner. Det innebär att andelen utländska gästnätter som andel av totalen ökade från 33 procent till 38 procent. Starkast utveckling för gästnätterna syns för besökare från Indien, Kina och USA.

– Den ekonomiska betydelsen av turismen till Sverige är väldigt stor, omkring 120 miljarder i årligt exportvärde, och när befolkningsrika länder som Indien och Kina ökar sitt resande så finns det stora värden att hämta hem, säger Stefan Westerberg.

Stockholms Handelskammare gör bedömningen att trenden med ett allt större globalt resande från allt fler länder kommer att fortsätta och att det ställer stora krav på så väl huvudstadsregionen som Sverige.

– Indier och kineser kommer att resa betydligt mer än tidigare och vill man möta utvecklingen och klara av att ta emot stora mängder långväga gäster så kommer huvudstadens flygkapacitet vara en nyckelfaktor. Därför är det angeläget att Arlandarådets slutrapport offentliggörs och kan diskuteras, säger Stefan Westerberg. Han fortsätter:

– Jag tror också att det går att göra ganska mycket för att förstärka Stockholm som en attraktiv stad för besökare från dessa nya marknader. Det handlar om praktiska saker som att göra det enkelt att förstå turistinformationen, bra kollektivtrafik till besöksmål och att gästernas betalmedel rent tekniskt fungerar här.

Men de här siffrorna ifrågasätts av företaget Resurs som pekar på att hotellen som inte redovisat den besökandes nationalitet hamnat under "Uppgift saknad". Sedan har kategorin "Uppgift saknad" räknats in bland de utländska gästnätterna vilket kan vilseleda rejält.

– Det är just de här gästnätterna från "Uppgift saknas" som spökar. I dag räknas ”Uppgift saknas” in bland utländska gästnätter och som om de kommer ifrån ett land i världen exklusive Europa. Men ingen vet ju gästens hemland och då går det inte heller att placera gästen som svensk eller utländsk, säger Hans Remvig, Resurs.

Rt-forum kommer att ta upp mer om den villande statistiken vad gäller gästnätter i Stockholm och Sverige längre fram, här nöjer sig redaktionen med att konstatera att SCB:s siffror som tas fram i samarbete med Tillväxtverket och Visita är ifrågasatta.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ferry till Furuvik

Fler resenärer flyger med SAS

Snälltåget ända till Tänndalen

Framgång för AI till sjöss

Bra oktober för Norwegian

Norwegian visar goda siffror för oktober vad gäller trafiksiffror – men flygbolaget dödförklaras av en konkurrent inom lågprissegmentet.

SJ storsatsar på VR

Nyhetsbrev

Tydlig "Stordalen-effekt" för Ving

Reseföretaget Ving sticker iväg som en raket just nu - detta sedan Petter Stordalen tagit över som huvudägare av bolaget efter den förre ägarens konkurs.

Arkiv

Nu sätter kryssarna i kontakten

Elanslutningarna i Stockholms Värtahamnen är igång och flera fartyg ansluter redan – därmed kan kryssarna ligga för ankar med avstängd maskin.

Ny svensk skidanläggning invigs

17 december invigs anläggningen Idre Himmelfjäll - efter många års planerande och byggande är Sveriges nya stora alpina skidområde äntligen redo för öppning.

Fritzsons tågmat

Skrämmande resenyhet lanseras

Så här inför Halloween kan det passa bra att slå ett slag för mer skrämmande destinationer - som Transsylvanien med greve Draculas slott, trolska skogar och ruggiga grottor.

Stordalen tar över Ving

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är resekoncernen Vings nya ägare - det är första gången på 25 år som Ving får en Nordisk huvudägare.

Nya snabbfärjan döpt

Bussbranschen kräver svar om Slottsbacken

Stockholms stad stängde Slottsbacken för bussar mellan 3 juni och 30 september i år – nu kräver bussbranschen svar från ansvariga politiker och myndigheter.

Bättre skydd vid flygkonkurser

Sörmländskt samarbete för bussturism

Piloterna ska själva minska utsläppen

Med ett nytt verktyg ska Norweigians piloter lära sig flyga snålare och minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år – det är i alla fall vad lågprisbolaget hoppas på.

Fler flygbussar för Flixbus

Efter en framgångsrik linjestart mellan Stockholm och Arlanda, börjar Flixbus rusta upp för att växa inom flygplatstransfer - fler svenska flygplatser står i tur att få bolagets busstrafik.

Norwegian och JetBlue ingår samarbetsavtal

Rijeka – kulturhuvudstad 2020

Rijeka i Kroatien är utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2020 – staden ligger vid kusten och är ett perfekt mål för bussresan, en av de närmaste destinationerna vid Adreatiska Havet räknat från Sverige.

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Karlsson till Merresor

Laggar till Grönklitt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15