23948sdkhjf

Stor ökning av Stockholmsturismen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En ny analys som presenterades 22 augusti visar att gästnätterna i Stockholms län ökat starkt – bland de utländska besökarna tokökar Indien och Kina, men siffrorna är ifrågasatta.

Antalet gästnätter i Stockholms län har ökat stort, från 9,4 miljoner till 14,6 miljoner besökare, allt enligt en analys som Stockholms Handelskammare presenterade 22 augusti med SCB:s statistik som undrlag. Andelen nätter från utländska besökare ökar påtagligt och utvecklingen leds av Indien (plus 505 procent) och Kina (plus 227 procent) som utvecklats mycket starkt.

Det är länder med stor befolkning som tidigare inte rest så mycket. Turismen från dessa tillväxtländer har en väldigt stor och underutnyttjad potential som exportnäring, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Mellan år 2008 och 2018 ökade gästnätterna i Stockholms län med 56 procent, från 9,4 till 14,6 miljoner. De utländska gästnätterna ökade under samma period med 79 procent, från 3,1 miljoner till 5,6 miljoner. Det innebär att andelen utländska gästnätter som andel av totalen ökade från 33 procent till 38 procent. Starkast utveckling för gästnätterna syns för besökare från Indien, Kina och USA.

– Den ekonomiska betydelsen av turismen till Sverige är väldigt stor, omkring 120 miljarder i årligt exportvärde, och när befolkningsrika länder som Indien och Kina ökar sitt resande så finns det stora värden att hämta hem, säger Stefan Westerberg.

Stockholms Handelskammare gör bedömningen att trenden med ett allt större globalt resande från allt fler länder kommer att fortsätta och att det ställer stora krav på så väl huvudstadsregionen som Sverige.

– Indier och kineser kommer att resa betydligt mer än tidigare och vill man möta utvecklingen och klara av att ta emot stora mängder långväga gäster så kommer huvudstadens flygkapacitet vara en nyckelfaktor. Därför är det angeläget att Arlandarådets slutrapport offentliggörs och kan diskuteras, säger Stefan Westerberg. Han fortsätter:

– Jag tror också att det går att göra ganska mycket för att förstärka Stockholm som en attraktiv stad för besökare från dessa nya marknader. Det handlar om praktiska saker som att göra det enkelt att förstå turistinformationen, bra kollektivtrafik till besöksmål och att gästernas betalmedel rent tekniskt fungerar här.

Men de här siffrorna ifrågasätts av företaget Resurs som pekar på att hotellen som inte redovisat den besökandes nationalitet hamnat under "Uppgift saknad". Sedan har kategorin "Uppgift saknad" räknats in bland de utländska gästnätterna vilket kan vilseleda rejält.

– Det är just de här gästnätterna från "Uppgift saknas" som spökar. I dag räknas ”Uppgift saknas” in bland utländska gästnätter och som om de kommer ifrån ett land i världen exklusive Europa. Men ingen vet ju gästens hemland och då går det inte heller att placera gästen som svensk eller utländsk, säger Hans Remvig, Resurs.

Rt-forum kommer att ta upp mer om den villande statistiken vad gäller gästnätter i Stockholm och Sverige längre fram, här nöjer sig redaktionen med att konstatera att SCB:s siffror som tas fram i samarbete med Tillväxtverket och Visita är ifrågasatta.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Barometern: Hemliga resor heta!

Plus

Vill växa på befintlig marknad

Grupp- och bussresor har länge varit viktiga för Viking Line – och så kommer det att fortsätta vara. Rederiet blir också kvar i Östersjön utan planer på etableringar i andra vatten, det fastslår Jan Hanses, vd för rederiet Viking Line.

"Budgeten missgynnar museerna"

Vill rädda flyget med kvot

Nyhetsbrev

Grönlund lyfter bussbranschen

En växande besöksnäring förutsätter hållbara transporter framhåller Svensk Turism – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, lyfter fram bussen som det hållbara alternativet.

Arkiv

Allt fler flygbolagskonkurser

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

2

Fler tågar i Bergslagen

Mellan juni och augusti ökade resandet Tåg i Bergslagen med hela 14 procent, jämfört med fjolåret - en effekt av att allt fler valt att semestra i närområdena.

Norweigian prisas av resenärerna

1

Flygbolag ofta på svarta listan

Ytterst få researrangörer hamnar på Allmänna reklamationsnämndens svarta lista – värre är det med flygbolagen, många struntar i nämndens beslut.

Rekordsommar för Inlandsbanan

För tredje året i rad fortsätter ökningen av resenärer på Inlandsbanan – trenden att ”hemestra” tros ligga bakom.

Franck ny vd för Icehotel

Ingen ersättning till flygstrejksdrabbade

BRA, bättre, bäst?

Flygbolaget BRA är det överlägset punktligaste flygbolaget i världen – detta enligt de siffror bolaget självt sammanställt men som märkligt nog inte syns i den internationella statistiken.

Norrtåg går som tåget

Under juli månad ökade Norrtågs försäljning av enkelbiljetter med 22 procent jämfört med samma period förra året – fler norrlänningar vill resa hållbart, enligt Norrtåg.

Fler nattåg till Berlin

Efterfrågan på fler nattåg till Berlin har ökat och en tågoperatör ser till att leverera till hösten - lägligt eftersom det stundar många event i Berlin under de kommande månaderna.

SAS flyger till Sälen

Stor ökning av Stockholmsturismen

Aostadalen vill lockar fler

Italiens minsta region, Aostadalen, har bra förutsättningar för både sommar- som vinterturism – nu vill dalen locka ännu fler besökare, gärna fler grupper och bussturister.

Matig festival får fler bussar

Under Matfestivalen i Skövde 30-31 augusti förstärker Västtrafik vissa turer med extra bussar – allt för att underlätta för besökarna att ta bussen till och från festivalen.

Roslagen lockade många

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Swedavia backar

von Seth till SRF

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154