23948sdkhjf

Bond till Volvo

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

27 september bjuder Volvo Museum in till galakväll för visning av succéfilmen Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen.

Bakom projektet med den helsvenska Bond-filmen står två James Bond-fantaster från Småland som aldrig tidigare hade producerat film. Ganska fantastiskt bara det!

Filmen har blivit mycket större än vi någonsin hade kunnat föreställa oss. Nu ser vi fram emot en väldigt rolig kväll på Volvo Museum, säger Mats-Ola Pålsson, upphovsmakare och regissör.

I samband med Världens barn insamlingsvecka bjuder Volvo Museum in till galakväll med filmvisning den 27 september, där alla intäkter går direkt till Radiohjälpens insamling för Världens Barn. Filmen handlar om James Bond, men det är varken Sean Connery eller Pierce Brosnan som spelar den brittiske spionen, utan en svensk Landskrona-bo med skröpliga knän. Bakom det hyllade filmprojektet står Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin från Strömsnäsbruk, som berättar att det var en besvikelse som födde idén.

Varje år sedan 1987 hade barndomsvännerna träffats för att se och diskutera en Bond-film. Men efter filmvisningen 2011 var de frustrerade. Filmen för året, Quantum of Solace, liknande vilken actionfilm som helst. Borta var humorn och den klassiska gentlemanna-manéret. Trots avsaknad av budget och tidigare erfarenhet av filminspelning bestämde sig vännerna för att spela in en egen, riktig, Bondfilm i de småländska skogarna.

– Innan dess hade jag knappt spelat in mina barn på mobilen ens. Men vi lärde oss under tiden och till slut blev det riktigt bra långfilm. Ingen av de som är med har skådespelarbakgrunder, men flera är riktigt vassa. Vår James Bond är fantastisk, men har lite problem med knäna, så vi fick ha en stuntman för scener där han åkte vattenskidor eller klättrade i stegar, säger Mats-Ola Pålsson.

Sex år senare, i maj 2017, var det premiär i Folkets hus i Strömsnäsbruk för Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen. Tanken var att den bara skulle visas fyra gånger för de som hade varit inblandade i projektet, men när Mats och Lars kom till premiären väntade över tusen personer. Efter 22 visningar i Strömsnäsbruk, en ort med drygt 2400 invånare, började de få förfrågningar från andra delar av Sverige. Nu har de visat filmen över hela landet i drygt två år och spelat in över 1,5 miljoner kronor.

Eftersom ambitionen aldrig har varit att tjäna pengar har intäkterna från biljettförsäljningen oavkortat gått till Världens Barn.Innan varje filmvisning håller upphovsmakarna ett föredrag där de berättar om projektet. Till Volvo Museum kommer också huvudrollsinnehavaren, Anders Cöster, från Landskrona och Bond-bilen, passande nog en Volvo P1800.

– Vi tänkte göra något lite extra hos Volvo. Det blir ju galakväll med smoking och balklänningar och vi tänkte göra något speciellt av föredraget innan filmvisningen. Tydligen är hälften av biljetterna redan sålda. Det kommer att bli en otroligt rolig kväll, säger Lars Gahlin.

Fotnot. Biljett till kvällen kostar 100 kronor, vilket oavkortat går till Världens Barn.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Barometern: Hemliga resor heta!

Plus

Vill växa på befintlig marknad

Grupp- och bussresor har länge varit viktiga för Viking Line – och så kommer det att fortsätta vara. Rederiet blir också kvar i Östersjön utan planer på etableringar i andra vatten, det fastslår Jan Hanses, vd för rederiet Viking Line.

"Budgeten missgynnar museerna"

Vill rädda flyget med kvot

Nyhetsbrev

Grönlund lyfter bussbranschen

En växande besöksnäring förutsätter hållbara transporter framhåller Svensk Turism – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, lyfter fram bussen som det hållbara alternativet.

Arkiv

Allt fler flygbolagskonkurser

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

2

Fler tågar i Bergslagen

Mellan juni och augusti ökade resandet Tåg i Bergslagen med hela 14 procent, jämfört med fjolåret - en effekt av att allt fler valt att semestra i närområdena.

Norweigian prisas av resenärerna

1

Flygbolag ofta på svarta listan

Ytterst få researrangörer hamnar på Allmänna reklamationsnämndens svarta lista – värre är det med flygbolagen, många struntar i nämndens beslut.

Rekordsommar för Inlandsbanan

För tredje året i rad fortsätter ökningen av resenärer på Inlandsbanan – trenden att ”hemestra” tros ligga bakom.

Franck ny vd för Icehotel

Ingen ersättning till flygstrejksdrabbade

BRA, bättre, bäst?

Flygbolaget BRA är det överlägset punktligaste flygbolaget i världen – detta enligt de siffror bolaget självt sammanställt men som märkligt nog inte syns i den internationella statistiken.

Norrtåg går som tåget

Under juli månad ökade Norrtågs försäljning av enkelbiljetter med 22 procent jämfört med samma period förra året – fler norrlänningar vill resa hållbart, enligt Norrtåg.

Fler nattåg till Berlin

Efterfrågan på fler nattåg till Berlin har ökat och en tågoperatör ser till att leverera till hösten - lägligt eftersom det stundar många event i Berlin under de kommande månaderna.

SAS flyger till Sälen

Stor ökning av Stockholmsturismen

Aostadalen vill lockar fler

Italiens minsta region, Aostadalen, har bra förutsättningar för både sommar- som vinterturism – nu vill dalen locka ännu fler besökare, gärna fler grupper och bussturister.

Matig festival får fler bussar

Under Matfestivalen i Skövde 30-31 augusti förstärker Västtrafik vissa turer med extra bussar – allt för att underlätta för besökarna att ta bussen till och från festivalen.

Roslagen lockade många

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Swedavia backar

von Seth till SRF

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.179