23948sdkhjf

Bond till Volvo

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

27 september bjuder Volvo Museum in till galakväll för visning av succéfilmen Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen.

Bakom projektet med den helsvenska Bond-filmen står två James Bond-fantaster från Småland som aldrig tidigare hade producerat film. Ganska fantastiskt bara det!

Filmen har blivit mycket större än vi någonsin hade kunnat föreställa oss. Nu ser vi fram emot en väldigt rolig kväll på Volvo Museum, säger Mats-Ola Pålsson, upphovsmakare och regissör.

I samband med Världens barn insamlingsvecka bjuder Volvo Museum in till galakväll med filmvisning den 27 september, där alla intäkter går direkt till Radiohjälpens insamling för Världens Barn. Filmen handlar om James Bond, men det är varken Sean Connery eller Pierce Brosnan som spelar den brittiske spionen, utan en svensk Landskrona-bo med skröpliga knän. Bakom det hyllade filmprojektet står Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin från Strömsnäsbruk, som berättar att det var en besvikelse som födde idén.

Varje år sedan 1987 hade barndomsvännerna träffats för att se och diskutera en Bond-film. Men efter filmvisningen 2011 var de frustrerade. Filmen för året, Quantum of Solace, liknande vilken actionfilm som helst. Borta var humorn och den klassiska gentlemanna-manéret. Trots avsaknad av budget och tidigare erfarenhet av filminspelning bestämde sig vännerna för att spela in en egen, riktig, Bondfilm i de småländska skogarna.

– Innan dess hade jag knappt spelat in mina barn på mobilen ens. Men vi lärde oss under tiden och till slut blev det riktigt bra långfilm. Ingen av de som är med har skådespelarbakgrunder, men flera är riktigt vassa. Vår James Bond är fantastisk, men har lite problem med knäna, så vi fick ha en stuntman för scener där han åkte vattenskidor eller klättrade i stegar, säger Mats-Ola Pålsson.

Sex år senare, i maj 2017, var det premiär i Folkets hus i Strömsnäsbruk för Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen. Tanken var att den bara skulle visas fyra gånger för de som hade varit inblandade i projektet, men när Mats och Lars kom till premiären väntade över tusen personer. Efter 22 visningar i Strömsnäsbruk, en ort med drygt 2400 invånare, började de få förfrågningar från andra delar av Sverige. Nu har de visat filmen över hela landet i drygt två år och spelat in över 1,5 miljoner kronor.

Eftersom ambitionen aldrig har varit att tjäna pengar har intäkterna från biljettförsäljningen oavkortat gått till Världens Barn.Innan varje filmvisning håller upphovsmakarna ett föredrag där de berättar om projektet. Till Volvo Museum kommer också huvudrollsinnehavaren, Anders Cöster, från Landskrona och Bond-bilen, passande nog en Volvo P1800.

– Vi tänkte göra något lite extra hos Volvo. Det blir ju galakväll med smoking och balklänningar och vi tänkte göra något speciellt av föredraget innan filmvisningen. Tydligen är hälften av biljetterna redan sålda. Det kommer att bli en otroligt rolig kväll, säger Lars Gahlin.

Fotnot. Biljett till kvällen kostar 100 kronor, vilket oavkortat går till Världens Barn.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Rekordshopping på Gekås

Ölvemarks slog reserekord

Ferry till Furuvik

Fler resenärer flyger med SAS

Snälltåget ända till Tänndalen

Framgång för AI till sjöss

Nyhetsbrev

Bra oktober för Norwegian

Norwegian visar goda siffror för oktober vad gäller trafiksiffror – men flygbolaget dödförklaras av en konkurrent inom lågprissegmentet.

Arkiv

SJ storsatsar på VR

Tydlig "Stordalen-effekt" för Ving

Reseföretaget Ving sticker iväg som en raket just nu - detta sedan Petter Stordalen tagit över som huvudägare av bolaget efter den förre ägarens konkurs.

Nu sätter kryssarna i kontakten

Elanslutningarna i Stockholms Värtahamnen är igång och flera fartyg ansluter redan – därmed kan kryssarna ligga för ankar med avstängd maskin.

Ny svensk skidanläggning invigs

17 december invigs anläggningen Idre Himmelfjäll - efter många års planerande och byggande är Sveriges nya stora alpina skidområde äntligen redo för öppning.

Fritzsons tågmat

Skrämmande resenyhet lanseras

Så här inför Halloween kan det passa bra att slå ett slag för mer skrämmande destinationer - som Transsylvanien med greve Draculas slott, trolska skogar och ruggiga grottor.

Stordalen tar över Ving

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är resekoncernen Vings nya ägare - det är första gången på 25 år som Ving får en Nordisk huvudägare.

Nya snabbfärjan döpt

Bussbranschen kräver svar om Slottsbacken

Stockholms stad stängde Slottsbacken för bussar mellan 3 juni och 30 september i år – nu kräver bussbranschen svar från ansvariga politiker och myndigheter.

Bättre skydd vid flygkonkurser

Sörmländskt samarbete för bussturism

Piloterna ska själva minska utsläppen

Med ett nytt verktyg ska Norweigians piloter lära sig flyga snålare och minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år – det är i alla fall vad lågprisbolaget hoppas på.

Fler flygbussar för Flixbus

Efter en framgångsrik linjestart mellan Stockholm och Arlanda, börjar Flixbus rusta upp för att växa inom flygplatstransfer - fler svenska flygplatser står i tur att få bolagets busstrafik.

Norwegian och JetBlue ingår samarbetsavtal

Rijeka – kulturhuvudstad 2020

Rijeka i Kroatien är utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2020 – staden ligger vid kusten och är ett perfekt mål för bussresan, en av de närmaste destinationerna vid Adreatiska Havet räknat från Sverige.

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Karlsson till Merresor

Laggar till Grönklitt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.354