23948sdkhjf

Lockar med tåg till norrsken

SJ har lanserat Nordlyståget, en tågresa mellan Narvik och Abisko, med syfte att låta internationella turister uppleva norrskenet på ett härligt och hållbart sätt.

Nordlyståget är en av SJ:s satsningar på den växande nordiska tågturismen. Nordlyståget lanserades 15 oktober och är den statsägda tågoperatörens senaste satsning inom den växande nordiska tågturismen. Reseupplevelsen mellan Narvik och Abisko syftar till att främst låta internationella turister uppleva det spektakulära norrskenet längs med sträckan.

VI har stora ambitioner att utveckla tågturismen i landets nordligaste delar. Genom införandet av Nordlyståget tar vi nu ett viktigt steg i satsningarna på den växande nordiska tågturismen, säger Jan Kyrk, affärschef vid SJ.

SJ ser goda möjligheter att utveckla den internationella tågturismen i regionen. En utveckling som också kommer underlättas i samband med färdigställande av Narviks nya hamn.

Potentialen i Narvik är stor. När både fler och allt större kryssningsfartyg börjar angöra den nya hamnen, kommer också tågturismen att öka i regionen. Blickar vi framåt vill vi också undersöka möjligheterna att säkra upp tågförbindelser i direkt anslutning till den nya hamnen i Narvik, säger Jan Kyrk.

Satsningen på tågturismen är inte ny för SJ, som sedan 2018 också kör sommartågen mellan Narvik och Kiruna. För att vidareutveckla satsningarna på tågturismen har SJ också knutit till sig flera olika regionala samarbetspartners, bland annat Visit Narvik.

Att resa med tåget längs med Ofotbanen är inte bara klimatsmart, utan bidrar till en helt egen typ av reseupplevelse. Sträckan bjuder resenärerna på allt ifrån storslagen fjällnatur till norrsken och norska fjordar. Vår ambition är att tillsammans med SJ kunna vidareutveckla den här typen av upplevelseresor framöver, säger Lise Janita Hansen vid Visit Narvik.FAKTA/Nordlyståget

Tisdag 15 oktober klockan 19.05 avgick det första Nordlyståget från Narviks station. Färden gick mot Abisko dit tåget ankom klockan 21.11. Färden tillbaka avgick från Abisko klockan 22.20 för att därefter ankomma till Narvik klockan 01:17.

Nordlyståget går här näst 24 november och 3 december. Tåget kommer också göra uppehåll vid Vassijaure, Björnfjell, Katterat samt Rombak.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093