23948sdkhjf

Volvo och Transdev slår elbussrekord

Europas enskilt största elbussaffär är ett faktum. Transdev har beställt 157 helelektriska elbussar till Göteborgs stadstrafik av Volvo Bussar. Affären är i miljardklassen.

Bussarna kommer att gå i trafik på ett flertal busslinjer i Göteborg. I och med att elbussarna sätts i trafik minskar utsläpp och buller kraftigt, samtidigt som elbussarna kan köra i känsliga områden eller i områden med särskilda restriktioner.

I somras vann Transdev alla fem kontrakt som Västtrafik upphandlade för den bussburna kollektivtrafiken i Göteborgsområdet. Kontraktens totala värde är 8 miljarder kronor. 

Läs om den affären HÄR!

Nu står det klart att Volvo Bussar kommer att leverera en stor del av de bussar som ingår de fem kontrakten: 157 helelektriska ledbussar. 

Hur stort är Volvo Bussars del av Transdevs hela kontraktvärde?

-- Det går vi inte in på, men det handlar alltså om väldigt många elbussar, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar, som skrev på kontrakten tillsammane med beställaren Transdevs vd Gunnar Schön runt lunchtid 5 november.

Totalt ska Volvo Bussar leverera 184 bussar, förutom de nu nämnda elbussarna tillkomer 27 biodieselbussar för regiontrafik. 

-- Eftersom vi vann alla fem trafikkontrakt som vi hade lagt anbud på uppstod en en planeringsutmaning för oss, säger Gunnar Schön. Volvo Bussars del av affären är störst när det gäller elbussar men vi kommer också att köpa av andra tillverkare. Totalt handlar de fem kontraken om 350-360 bussar.

-- Det är oerhört glädjande att vi vunnit Europas hittills största enskilda order på 157 elbussar. Volvo är pionjärer inom elektromobilitet och hållbar kollektivtrafik. Vi har ett unikt systemperspektiv för städer, inklusive fordon, tjänster och laddinfrastruktur. Vi fokuserar på lösningar med hög tillförlitlighet och servicenivå för linjeoperatörer och passagerare. Denna stora order bekräftar att elbussar redan idag är en i alla avseenden hållbar och ekonomisk lösning för krävande kollektivtrafik med hög kapacitet, säger Håkan Agnevall.

-- Transdev är idag Europas ledande operatör av elbussar och vi vet vilka utmaningar det finns med omställningen till eldrift. Vi har därför varit väldigt noga med att välja en partner som har ett helhetstänk och som kommer att kunna leverera både bussar och laddinfrastruktur till trafikstarten samt säkerställa god tillgänglighet. Att få meddela att vi har valt Volvo som partner för stadsbusstrafiken i Göteborg är förstås extra roligt, säger Gunnar Schön.

Samtliga bussar kommer att vara av den helt nyligen lanserade modellen 7900 Volvo Articulated. Med plats för 150 resenärer och en energiförbrukning som är 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss, kombinerar Volvo 7900 Electric Articulated en hög passagerarkapacitet med låga driftskostnader.

Läs om när bussen lanserades HÄR!

Bussarna kommer att laddas vid snabbladdningsstationer utmed linjesträckningen, sk OppchargeTM, för att skapa mest effektiva drift. Utöver elbussarna ingår även en order på 27 Euro VI bussar för regiontrafik, med biodiesel som bränsle. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109