23948sdkhjf

Ryanair lämnar Skavsta

Lågprisbolaget Ryanair slutar att flyga från Skavsta i Nyköping.

På grund av att leveranser av flygplanstypen Boeing Max 737 är krafigt försenad från tillverkare har lågprisbolaget Ryanair valt att stänga ner sin verksamhet på flygplatsen Skavsta utanför Nyköping, formellt kallad Stockholm/Skavsta. Samtidigt lägger Ryanair också av med att flyga på Nürnberg i Tyskland av samma skäl. 

För Skavstas del innebär det här minskad flygaktivitet redan nästa år och på sikt kan Ryanairs sorti hota hela flygplatsens framtid. Skavsta är en av få privatägda svenska storflygplatser. 

Enligt Ryanair kommer man dock fortsatt att flyga från Skavsta men flygplatsen blir inte längre den bas som den är i dag med flera flygplan stationerade där. Därmed försvinner också de piloter och den övriga personalen som också haft sin bas i Skavsta. Antalet flyg till och från flygplatsen kommer också att minska radikalt.

Detta föranledde ett krismöte i Nyköpings kommun som har starka intressen i Skavsta. Att verksamheten nu står inför en kraftig minskning av flyg kommer på sikt att påverka kommunen - men rt-forum har ännu inte fått någon kommentar om vad kommunen ämnar vidta för åtgärder. Eller ens om några åtgärder kommer att vidtas.

Skavsta Flygplats AB är alltså ett privatägt flygfält. Moderbolag är Airports Worldwide Sweden Holding AB som i sin tur ingår i Airports Worldwide Euro Holding Bv i Nederländerna som totalt sett har en utmärkt ekonomi. Så är det inte i det svenska bolaget för närvarande:

Omsättningen 2018 landade på 152 miljoner kronor med 134 anställda. Då, 2018,  noterades också ett negativt resultat, minus 7,9 miljoner kronor. Nu är risken för större förlust när Ryanair drar ner verksamheten. Det finns så vitt känt inga planer på nyetablering på Skavsta bland andra tänkbara flygbolag inom lågprissegmentet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063