23948sdkhjf

Kris för bussbolag i Roslagen

Totalt åtta trafikföretag förlorar trafik i Norrtälje kommun till kommande sommar efter kommunens upphandling av skoltrafik – det rapporterar Norrtelje Tidning.

Ett av de drabbade bolagen i Norrtälje kommun är Hallsta buss som kört skoltrafik långt över 30 år. Men nu är det snart slut, det blir jätten Bergkvarabuss som tar över. Enligt Kicki Gustafsson som driver bussbolaget är det därmed 80 procent av verksamheten som försvinner, något som naturligtvis resulterar i neddragningear.

Övriga bolag som förlorat trafik är Bergshamra Busstrafik, Fridströms Busstrafik, Frötuna Buss, Roslagsbuss, Väddö Bilstation, Kjells Taxi samt Gunnarssons Förvaltning (taxibolag). För en del av de nämnda bolagen kan tillkortakommandet i Norrtälje kommuns upphandling innebära nedläggning, för alla innebär det en stor neddragning. 

De gällande avtalen löper ut till sommaren 2020, därefter är det slutkört för deras linjetrafik. Återstår då beställningstrafiken, men den kommer inte att vara så omfattande, flertalet bussar kommer sannolikt att säljas.

Bergkvarabuss som vunnit trafiken var länge Sveriges största privatägda bussbolag - i dag är det den europeiska infrastrukturfonden Cubus II som är huvudägare med 60 procent av aktierna. Men legendariske grundaren och vd:n Göran Mellström sitter ännu kvar i ägarbolaget med 40 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14