23948sdkhjf

Järnvägskonsulter instiftar klimatmål

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Swecos järnvägsverksamhet inför klimatmål i alla sina större järnvägsuppdrag för alla lite större uppdrag.

Inom målet 202020 ska den negativa klimatpåverkan i de järnvägsanläggningar som Sweco planerar och projekterar minska med minst 5 procentenheter mer än vad kunderna redan kräver. Detta gäller för uppdrag med en volym som är större än 40 miljoner kronor.

Alla byggprocesser i Sverige står för ungefär lika stor negativ klimatpåverkan som utsläppen från alla Sveriges personbilar. Av detta står byggprocesser inom infrastruktur för cirka 25 procent. Gällande transportslaget järnväg, som har potential att vara fossilfri i drift beroende på var elen kommer ifrån, härstammar så gott som all negativ klimatpåverkan från byggandet av järnvägsanläggningen.

För att ta vårt ansvar i planeringen och utformandet av framtidens mest hållbara järnvägsanläggningar har vi landat i denna målformulering som gäller från och med nu och framåt. För oss är det viktigt att järnvägen behåller sin status som ett klimatsmart transportmedel. Därför måste vi arbeta extra hårt med att minska klimatpåverkan i byggskedet, säger Jan Thulin, vd för Swecos järnvägskonsulter.

Sweco har som mål att vara klimatneutrala som verksamhet senast 2040. Men vår riktigt stora klimatpåverkan finns i projekten där vi medverkar, och därför är det oerhört värdefullt att vi nu ger våra kunder ännu klimatsmartare lösningar, säger Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco.

Inom målet 202020 ingår också att Sweco har som utgångsläge att föreslå klimatkrav på betong, cement, armeringsstål och asfalt i förfrågningsunderlag till entreprenörer. Tillsammans med drivmedel utgör dessa material de största klimatposterna, och det är där Sweco har störst möjlighet bidra till minskad klimatpåverkan.

Fem procentenheter kan låta som en liten förbättring men eftersom många av förutsättningarna i järnvägsuppdrag redan är fastslagna måste vi i högre grad arbeta med att optimera utanför ramarna av vad som är standardiserade arbetssätt för att klara målet, säger Anna-Emilia Joelsson, hållbarhetskoordinator för Swecos järnvägskonsulter. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mångmiljonavtal i Jönköping

Ryggsäck ska locka turister

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Premiär för hållbar diesel

Turisterna lagar korallerna

Det här tåget är riktigt grönt

Nyhetsbrev

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Arkiv
1

Hittade framgångsrikaste kollektivtrafiken

Jamil Khan, Lunds universitet, har hittat de svenska regioner som är bäst på kollektivtrafik - 13 maj kommer han till Kollektivtrafikdagen för att berätta om hur de burit sig åt.

Hon blev Klassens hjälte!

Nytt elektriskt bussamarbete

1

Bussen kommer inte fram!

En förarglig miss i stadsplaneringen gjordes i Tollare öster om Stockholm, där kommer bussen inte fram i det nybyggda området rapporterar Mitt i Nacka.

Kör vidare för 450 miljoner kronor

Nytt budgethotell lanseras

Mångmiljonaffär gick till Alstom

Klagomål på resor ökar

Klart med skånska ersättningstrafiken

Elflygspremiär i höst

Färre dog i januaritrafiken

Nya djärva planer för Flixbus 2020

Tuna Trafik fick nya ägare

Ännu en tågoperatör siktar på Norrland

Fem snabba frågor...

...till Peter Örn som kommer att vara moderator på Kollektivtrafikdagen 13 maj i år, ett av årets viktigaste branschmöten.

Volvos nya buss provkörd!

Transportstyrelsen på Busstorget

Transportstyrelsen möter bussresebranschen på Busstorget 2020 – det är en av många intressanta programpunkter på Aronsborg 16-17 april.

Skarpa förslag om biodrivmedel

Nyrekryterad till Taxiförbundet

Uppstickare in i finrummet

Bäst på brottsförebyggande

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Trädens nyår i Israel

Tillbaka i Sverige

Nordiskt möte om klimatsmart turism

Brexit stoppar inte bussresan - ännu

Färre åkte buss i Halland 2019

Mönstrar på Rosella

Skånetrafiken summerar 2019

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142