23948sdkhjf

Skånetrafiken summerar 2019

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Resande med Skånetrafiken slog totalt sett nytt rekord under förra året - men bussresorna släpar efter.

När Skånetrafiken summerar året som gick har antalet resor med den skånska kollektivtrafiken ökat till 170 miljoner. Det är en ökning med drygt 2,2 procent jämfört med 2018. Aldrig har så många rest kollektivt i Skåne som under 2019. Detta finns att läsa i Kollektivtrafiknämndens verksamhetsberättelse för 2019.

31 januari överlämnade Skånetrafiken 2019 års verksamhetsberättelse till Kollektivtrafiknämnden. I den framkommer bland annat att antalet resor med den skånska kollektivtrafiken under 2019 ökade till 170 miljoner.

– Förra året var ett bra år för den skånska kollektivtrafiken. Resandet, punktligheten och Skånetrafikens egen marknadsandel ökade. Samtidigt hade Skånetrafiken ett positivt resultat på 110 miljoner kronor, till följd av lägre kostnader. Med andra ord pekar de flesta siffror åt rätt håll, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Störst resandeökning hade tågtrafiken som ökade med hela 6,8 procent, vilket är en bra bit över Skånetrafikens mål. Även på Skånes bussar ökade antalet resande. Skånetrafikens gröna stadsbussar ökade antalet resande med 0,7 procent, medan antalet resande med gula regionbussar ökade med 0,8 procent jämfört med 2018.

– Bussresandet har inte ökat i den takt vi velat. Samtidigt är det glädjande att resandet med stadsbuss i Malmö fortsätter att öka – förra året med 4,6 procent. Hela 27 procent av våra samtliga resor sker med just stadsbuss i Malmö, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Skånetrafikens marknadsandel för 2019 var 32 procent. Det är en ökning med två procentenheter jämfört med 2018.

Förra året gav Pågatågens resenärer sin egen resa betyget 8,5 av 10. På stadsbuss fick den egna resan betyget 8,2 och på regionbuss 8,3. Den upplevda punktligheten för serviceresor låg 2019 på 92 procent. 2019 års NKI, Nöjd Kund Index, visar att 55 procent av Skånetrafikens kunder är nöjda – en ökning med två procentenheter jämfört med 2018.

Skånetrafiken mäter hur enkelt kunderna tycker det är att köpa biljett. 2012 tyckte 54 procent att det var enkelt att köpa biljett. Förra året tyckte 75 procent att det var enkelt att köpa biljett vilket är en procentenhet sämre än 2018.

I december 2019 skedde övergången från Jojo till det nya biljettsystemet. I dag sker hela 87 procent av våra kunders totala biljettinköp i Skånetrafikens digitala kanaler.

Förra året omsatte Skånetrafiken drygt 6,1 miljarder kronor. Det är en ökning med 300 miljoner jämfört med året innan. Resultatet för 2019 är 110 miljoner kronor bättre än budget. Biljettintäkterna för 2019 landade på dryga 2,9 miljarder kronor.

– Tack vare överskottet kan Skånetrafiken återföra pengar till Region Skånes övriga verksamheter som sjukvård och annan samhällsnytta, säger Linus Eriksson.

Under 2019 ökade den totala punktligheten för såväl Öresundståg som Pågatåg. Av Skånes samtliga Pågatåg kom 95,1 procent av tågen fram i tid. En siffra att jämföra med 93,6 procent för 2018. Öresundstågen nådde en punktlighet på 90,6 procent – att jämföra med 87,3 procent för 2018. Därmed ligger såväl Pågatågen som Öresundstågen över rikssnittet. Detta enligt Trafikverkets nationella statistik där ett tåg räknas som punktligt om det är i rätt tid med en felmarginal på fem minuter.

Punktligheten för stadsbuss har under 2019 ökat till 84 procent jämfört med 83 procent för 2018. Regionbuss har ökat från 2018 års 82 procent till 83 procents punktlighet för 2019. Detta enligt principen att en buss som ankommer inom 3 minuter från annonserad tid räknas som punktlig.

– Punktligheten för våra bussar ökar samtidigt som städer som Lund, Helsingborg och Malmö genomfört omfattande ombyggnader, vilket påverkar våra bussars möjligheter att ta sig fram i tid, säger Linus Eriksson.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

SL pausar biljettkontrollerna

Tillfälligt logotypbyte

Taxiförbundet: Inför Rut-taxi efter krisen

Svebio kräver långsiktighet

Skyldiga två miljarder!

BusWorld tar upp coronakrisen

BusWorld arrangerar ett webbinarium om bussbranschens globala utmaningar i coronakrisens spår 9 april - Anna Grönlund medverkar som representant för den svenska branschen.

Nyhetsbrev

Transportföretagen: ”Bra men otillräckligt”

Arkiv

Trafikplikt för inrikesflyg

Fortsatt förtroende i Täby

Tack, regeringen!

Grell: ”Betala inte tillbaka!”

Researrangörer och resebyråer är nu Svarte-Petter i coronakrisen – Göran Grell, RK Travel Group ger tuffa råd som branschens alla aktörer måste följa för att överleva.

Norwegian störtdyker

Ett år till för biodiesel i sikte

Regeringen har ansökt till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse även för flytande biodrivmedel såsom HVO och RME.

1

”Kontantstöd till företagen!”

Sandrup tar över Svebio

Viking line fortsätter med enbart godsfrakt

Trafikuppehållet för persontransporter förlängs till 13 maj, medan gods fraktas som vanligt.

Kämpar i coronakrisen

Resemakar´n i Väst är en av många bussföretag som hamnat i djup kris – och det enda som uppmärksammats av Dagens Nyheter som besökt företaget i Vänersborg.

Bra stöd till danska buss- och taxibolag

Roslagsbanan kör vidare

Nytt hopp för biogas

Almedalsveckan ställs in

Det blir ingen Almedalsvecka i år, på grund av coronaviruset.

”Regeringsstödet måste nå bussföretagen”

2

Ministern läxade upp RKM:erna

SRF: ”Rädda jobben med statsfinansierad fond!”

Rekord i varsel

Konkurserna skenar

SKR stöder bussföretagen

Samtrans och Best transport inleder samarbete

Malmö-Köpenhamn – en liten ljusning

Ny vd på Furuvik

Stängt hos svenska busstillverkarna

Varslar hela personalen

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11