23948sdkhjf

Skånetrafiken summerar 2019

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Resande med Skånetrafiken slog totalt sett nytt rekord under förra året - men bussresorna släpar efter.

När Skånetrafiken summerar året som gick har antalet resor med den skånska kollektivtrafiken ökat till 170 miljoner. Det är en ökning med drygt 2,2 procent jämfört med 2018. Aldrig har så många rest kollektivt i Skåne som under 2019. Detta finns att läsa i Kollektivtrafiknämndens verksamhetsberättelse för 2019.

31 januari överlämnade Skånetrafiken 2019 års verksamhetsberättelse till Kollektivtrafiknämnden. I den framkommer bland annat att antalet resor med den skånska kollektivtrafiken under 2019 ökade till 170 miljoner.

– Förra året var ett bra år för den skånska kollektivtrafiken. Resandet, punktligheten och Skånetrafikens egen marknadsandel ökade. Samtidigt hade Skånetrafiken ett positivt resultat på 110 miljoner kronor, till följd av lägre kostnader. Med andra ord pekar de flesta siffror åt rätt håll, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Störst resandeökning hade tågtrafiken som ökade med hela 6,8 procent, vilket är en bra bit över Skånetrafikens mål. Även på Skånes bussar ökade antalet resande. Skånetrafikens gröna stadsbussar ökade antalet resande med 0,7 procent, medan antalet resande med gula regionbussar ökade med 0,8 procent jämfört med 2018.

– Bussresandet har inte ökat i den takt vi velat. Samtidigt är det glädjande att resandet med stadsbuss i Malmö fortsätter att öka – förra året med 4,6 procent. Hela 27 procent av våra samtliga resor sker med just stadsbuss i Malmö, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Skånetrafikens marknadsandel för 2019 var 32 procent. Det är en ökning med två procentenheter jämfört med 2018.

Förra året gav Pågatågens resenärer sin egen resa betyget 8,5 av 10. På stadsbuss fick den egna resan betyget 8,2 och på regionbuss 8,3. Den upplevda punktligheten för serviceresor låg 2019 på 92 procent. 2019 års NKI, Nöjd Kund Index, visar att 55 procent av Skånetrafikens kunder är nöjda – en ökning med två procentenheter jämfört med 2018.

Skånetrafiken mäter hur enkelt kunderna tycker det är att köpa biljett. 2012 tyckte 54 procent att det var enkelt att köpa biljett. Förra året tyckte 75 procent att det var enkelt att köpa biljett vilket är en procentenhet sämre än 2018.

I december 2019 skedde övergången från Jojo till det nya biljettsystemet. I dag sker hela 87 procent av våra kunders totala biljettinköp i Skånetrafikens digitala kanaler.

Förra året omsatte Skånetrafiken drygt 6,1 miljarder kronor. Det är en ökning med 300 miljoner jämfört med året innan. Resultatet för 2019 är 110 miljoner kronor bättre än budget. Biljettintäkterna för 2019 landade på dryga 2,9 miljarder kronor.

– Tack vare överskottet kan Skånetrafiken återföra pengar till Region Skånes övriga verksamheter som sjukvård och annan samhällsnytta, säger Linus Eriksson.

Under 2019 ökade den totala punktligheten för såväl Öresundståg som Pågatåg. Av Skånes samtliga Pågatåg kom 95,1 procent av tågen fram i tid. En siffra att jämföra med 93,6 procent för 2018. Öresundstågen nådde en punktlighet på 90,6 procent – att jämföra med 87,3 procent för 2018. Därmed ligger såväl Pågatågen som Öresundstågen över rikssnittet. Detta enligt Trafikverkets nationella statistik där ett tåg räknas som punktligt om det är i rätt tid med en felmarginal på fem minuter.

Punktligheten för stadsbuss har under 2019 ökat till 84 procent jämfört med 83 procent för 2018. Regionbuss har ökat från 2018 års 82 procent till 83 procents punktlighet för 2019. Detta enligt principen att en buss som ankommer inom 3 minuter från annonserad tid räknas som punktlig.

– Punktligheten för våra bussar ökar samtidigt som städer som Lund, Helsingborg och Malmö genomfört omfattande ombyggnader, vilket påverkar våra bussars möjligheter att ta sig fram i tid, säger Linus Eriksson.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mångmiljonavtal i Jönköping

Ryggsäck ska locka turister

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Premiär för hållbar diesel

Turisterna lagar korallerna

Det här tåget är riktigt grönt

Nyhetsbrev

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Arkiv
1

Hittade framgångsrikaste kollektivtrafiken

Jamil Khan, Lunds universitet, har hittat de svenska regioner som är bäst på kollektivtrafik - 13 maj kommer han till Kollektivtrafikdagen för att berätta om hur de burit sig åt.

Hon blev Klassens hjälte!

Nytt elektriskt bussamarbete

1

Bussen kommer inte fram!

En förarglig miss i stadsplaneringen gjordes i Tollare öster om Stockholm, där kommer bussen inte fram i det nybyggda området rapporterar Mitt i Nacka.

Kör vidare för 450 miljoner kronor

Nytt budgethotell lanseras

Mångmiljonaffär gick till Alstom

Klagomål på resor ökar

Klart med skånska ersättningstrafiken

Elflygspremiär i höst

Färre dog i januaritrafiken

Nya djärva planer för Flixbus 2020

Tuna Trafik fick nya ägare

Ännu en tågoperatör siktar på Norrland

Fem snabba frågor...

...till Peter Örn som kommer att vara moderator på Kollektivtrafikdagen 13 maj i år, ett av årets viktigaste branschmöten.

Volvos nya buss provkörd!

Transportstyrelsen på Busstorget

Transportstyrelsen möter bussresebranschen på Busstorget 2020 – det är en av många intressanta programpunkter på Aronsborg 16-17 april.

Skarpa förslag om biodrivmedel

Nyrekryterad till Taxiförbundet

Uppstickare in i finrummet

Bäst på brottsförebyggande

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Trädens nyår i Israel

Tillbaka i Sverige

Nordiskt möte om klimatsmart turism

Brexit stoppar inte bussresan - ännu

Färre åkte buss i Halland 2019

Mönstrar på Rosella

Skånetrafiken summerar 2019

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094