23948sdkhjf

SL-trafiken slog rekord

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fjolåret blev ett rekordår för Storstockholms lokaltrafik, SL - Sveriges största kollektivtrafik blev ännu större.

Totalt gjordes 861 miljoner resor med SL 2019. Aldrig tidigare har så många rest med kollektivtrafiken i Stockholms län. Förra året gjordes 17 miljoner fler resor än 2018 och 41 miljoner fler resor än 2017. På bara två år har SL därmed ökat resandet med nästan ett och ett halvt SJ. Mest ökade pendeltågstrafiken med 13 miljoner fler resor under förra året. Samtidigt förbättrades nöjdheten på samtliga pendeltågslinjer under 2019 jämfört med 2018.

– Fler och nöjdare resenärer är det bästa kvittot SL-trafiken kan få. Det visar att vårt arbete med att utveckla trafiken med fler avgångar, högre kvalitet och bättre utbud ger resultat. I år tar vi vidare det arbetet för att göra trafiken ännu bättre för fler, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL. Han fortsätter:

– Vårt goda resultat i fjol bevisar att hårt arbete lönar sig. Särskilt glädjande är att pendeltågstrafiken utmärker sig positivt. På bara några år har antalet resenärer här ökat med cirka en tredjedel. Det innebär att det är SL som driver på och står för den största ökningen av järnvägsresandet i Sverige. Samtidigt kan vi se hur allt fler resenärer uppger att de är nöjda med trafiken.

– Tunnelbanan har fortfarande en särställning med flest resenärer och ännu högre kundnöjdhet. Till följd av avstängningar och renoveringar skedde dock förra året en marginell minskning av antalet resor här. Det är en naturlig konsekvens de avstängningar vi tvingas till inom ramarna för arbetet med att rusta upp, modernisera och bygga ut tunnelbanan som nu tagit fart. En för stunden besvärlig, men för framtiden nödvändig, omständighet för att göra kollektivtrafiken ännu bättre på sikt.

FAKTA/SL i siffror

Enligt SL:s årsredovisning för upplevd kvalitet och nöjdhet i kollektivtrafiken så ökar nöjdheten på alla samtliga pendeltågslinjer jämfört med 2018.

Under det senaste decenniet har nöjdheten med pendeltågslinjerna varierat av och till. Förändringen mellan 2018 och 2019 visar dock på ett tydligt lyft. Från 63 procent av resenärerna till 73 procent. I och med förbättringen under året, nås också målsättningen på 70 procent nöjda resenärer.

De linjer som har den största positiva förändringen är Uppsala (+15) och Kungsängen (+12).

Samtidigt ökar resandet med SL. I fjol gjordes rekordhöga 861 miljoner resor i SL-trafiken. Det är 17 miljoner fler resor än 2018 och 41 miljoner fler resor än 2017.

Även här sticker pendeltågen ut då resandet med pendeltågstrafiken som ökade med 13 miljoner fler resor mellan 2018 och 2019. Från 107 miljoner resor per år under 2018 till 120 miljoner resor per år 2019.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

SL pausar biljettkontrollerna

Tillfälligt logotypbyte

Taxiförbundet: Inför Rut-taxi efter krisen

Svebio kräver långsiktighet

Skyldiga två miljarder!

BusWorld tar upp coronakrisen

BusWorld arrangerar ett webbinarium om bussbranschens globala utmaningar i coronakrisens spår 9 april - Anna Grönlund medverkar som representant för den svenska branschen.

Nyhetsbrev

Transportföretagen: ”Bra men otillräckligt”

Arkiv

Trafikplikt för inrikesflyg

Fortsatt förtroende i Täby

Tack, regeringen!

Grell: ”Betala inte tillbaka!”

Researrangörer och resebyråer är nu Svarte-Petter i coronakrisen – Göran Grell, RK Travel Group ger tuffa råd som branschens alla aktörer måste följa för att överleva.

Norwegian störtdyker

Ett år till för biodiesel i sikte

Regeringen har ansökt till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse även för flytande biodrivmedel såsom HVO och RME.

1

”Kontantstöd till företagen!”

Sandrup tar över Svebio

Viking line fortsätter med enbart godsfrakt

Trafikuppehållet för persontransporter förlängs till 13 maj, medan gods fraktas som vanligt.

Kämpar i coronakrisen

Resemakar´n i Väst är en av många bussföretag som hamnat i djup kris – och det enda som uppmärksammats av Dagens Nyheter som besökt företaget i Vänersborg.

Bra stöd till danska buss- och taxibolag

Roslagsbanan kör vidare

Nytt hopp för biogas

Almedalsveckan ställs in

Det blir ingen Almedalsvecka i år, på grund av coronaviruset.

”Regeringsstödet måste nå bussföretagen”

2

Ministern läxade upp RKM:erna

SRF: ”Rädda jobben med statsfinansierad fond!”

Rekord i varsel

Konkurserna skenar

SKR stöder bussföretagen

Samtrans och Best transport inleder samarbete

Malmö-Köpenhamn – en liten ljusning

Ny vd på Furuvik

Stängt hos svenska busstillverkarna

Varslar hela personalen

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11