23948sdkhjf

Tågupphandlig sågad i Skåne

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Planerna att köra tågtrafik med högre kapacitet mellan Kastrup och Skåne har stött på patrull – upphandlingen som gick till Stadler har överklagats.

Skånetrafikens plan att köpa nya fordon och skapa fler sittplatser för de som reser på sträckan Helsingborg-Malmö-Copenhagen Airport-Köpenhamn riskerar att försenas. Detta efter att en av leverantörerna i upphandlingen ansökt om överprövning. Därmed pausas fordonsanskaffningen tills dess att förvaltningsrätten meddelat beslut.

– Efter två års upphandling är vi nu redo att teckna avtal med vinnande anbud. Ansökan om överprövning innebär dock att vi just nu inte kan gå vidare med att teckna avtal. Istället avvaktar vi nu förvaltningsrättens prövning av ansökan, säger Maria Nyman affärsområdeschef tåg på Skånetrafiken. Hon fortsätter:

– Nu finns en uppenbar risk att de skånska pendlarna får vänta på nya fordon och på mer sittplatskapacitet på den hårdast belastade sträckan Helsingborg-Lund-Malmö-Köpenhamn.

För att möta det ökande resandet tog regionfullmäktige hösten 2017 beslut om att investera i nya högkapacitetståg mellan Skåne och Danmark. Skånetrafiken har under två år arbetat med att ta fram upphandlingsdokumentation och genomföra en upphandling om 18 stycken fordon.

Skånetrafiken fick in tre anbud som samtliga har utvärderats enligt en bestämd utvärderingsmodell. Denna modell väger samman anbudspris med teknisk och kommersiell kvalitet.

Utvärderingen gav Stadler Bussnang AG:s anbud – som erbjöd tågsätt med möjlighet till cirka 850 sittplatser – lägst utvärderingspris samtidigt som anbudet uppfyllde samtliga krav på leverans och trafikstart till december 2022.

17 februari publicerade Skånetrafiken en så kallad annons om förhandsinsyn i Europeiska Unionens Tidning med innehållet att vi avsåg teckna avtal med det vinnande anbudet efter 10 dagar.

En av de tre anbudsgivarna har nu valt att ansöka om överprövning av upphandlingen hos förvaltningsrätten i Malmö. Ansökan om överprövning innebär att Skånetrafiken just nu inte kan gå vidare med att teckna avtal. Istället avvaktar region Skåne nu förvaltningsrättens prövning av ansökan.

– Vi har noga följt gällande regelverk och fattade beslut under resan. Vi känner oss trygga i den upphandling som gjorts, säger Maria Nyman.

Tågresandet i Skåne ökar stadigt och enbart förra året ökade tågresandet med närmare sju procent. Störst resande har sträckan Helsingborg-Lund-Malmö-Köpenhamn.

Trafikstarten för de nya tågen är planerad till december 2022. Som ett första steg ska tågen trafikera sträckan Helsingborg-Landskrona-Kävlinge-Lund-Burlöv-Malmö-Copenhagen Airport-Köpenhamn Österport.

Syftet med ett tredje tågsystem är att möta den kommande efterfrågan med ett helt nytt koncept som ger en helt ny reseupplevelse på den sträcka där Skånetrafiken har störst efterfrågan på hållbara resor.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (3)
Startsidan just nu

Stängt hos svenska busstillverkarna

Skansen nära konkurs

Varslar hela personalen

”Stödupphandla – rädda transportsektorn!”

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Nyhetsbrev

Kör igång gratistrafik i Stockholm

Arkiv

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Hybricon blir bussåterförsäljare

Transportföretagen: ”Krispaketet saknar kontantstöd”

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Skånetrafiken sänkt av coronakrisen

Ny stororder för Alstom

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Dubbdäcken får sitta kvar två veckor längre

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck, för att underlätta för olika branscher i nuläget.

Nytt hopp för familjeföretag

Regeringen svarar på sågning av höghastighetståg

Malmös mest trafikerade bussgata byggs om

Färre spårvagnar i Göteborg

Region räddar sina taxibolag

"Småföretagen lämnas i sticket"

Regeringens stödpaket går till storföretagen - men i andra länder görs stora insatser för att rädda småföretagen, det anser Sten Lindgren, Småföretagarnas Riksförbund.

En riktig sur ölnyhet

Mikrobryggeriet Sankt Eriks har lanserat Rabarber Sur – ett öl som liknar öltypen berliner weisse och verkligen gör skäl för sitt namn.

Snart fattas beslut om Kirunas nya järnvägsstation

1

Stor trängsel i kollektivtrafiken

Storstad stänger alla museer

7 000 varslade räcker inte

Vann Stockholms city och Lidingö

Plus

Fem snabba frågor…

Avtal med Kommunal klart

Bussförarens dag

Han ska samla besöksnäringen

1

Remvig: ”Fullständigt absurt”

SL-resandet rasar

Så många dog i februaritrafiken

Rederierna ställer in

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094