23948sdkhjf

Coronakrisen riskerar slå ut bussföretag

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

Krisen i coronavirusets spår fördjupas i allt snabbare takt - många svenska bussföretag kan slås ut varnar Sveriges Bussföretag.

Många medlemmar hör av sig till Sveriges Bussföretag och vill ha råd och stöd. Det kan gälla både legala frågor men också möjlighet att prata med någon som kan lyssna, många av företagsledarna är i denna svåra situation pressade av sitt ansvar samtidigt som man vill värna resenärer och medarbetade.

– Turist- och beställningstrafik med buss var en av de näringar som först märkte av oron kring coronaviruset. Sedan vecka 6 har vi fått rapporter om att medlemsföretagen får avbokningar att de inte får några nya bokningar och att de blöder, mitt i det som brukar vara företagens högsäsong, perioden mellan februari och maj, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag. Hon fortsätter:

– Majoriteten av företagen inom turist- och beställningstrafiken är SME-företag. Vi har fått uppgifter om att flera av dem bara klarar att hålla sina företag igång 1-2 månader till om utvecklingen fortsätter som nu, sedan är konkurserna ett faktum. Därför behövs nu snabba kreditstöd, uppskov med skatteinbetalningar och andra åtgärder från regeringen. Dessutom har flera företag fått ta emot hot i olika former runt de resor och körningar man ändå genomför, vilket gör läget svårt för de företagsledare som ändå försöker värna resenärer, medarbetare och verksamhet i linje med myndigheternas rekommendationer. Dessutom har många av turistbussföretagen idag sedan länge bindande bokningar på hotell, evenemang etc, åtaganden som krävt bokning och betalning långt i förväg. Man har inga intäkter men samma utgifter.

 För den upphandlade busstrafiken, dvs den som körs åt våra regionala kollektivtrafikmyndigheter, har krisen blivit kännbar framförallt de sista veckorna. Anna Grönlund igen:

– Flera av kontrakten i den upphandlade kollektivtrafiken bygger på ersättningsmodeller där bussföretagen får betalt efter antal påstigande. Trots att märkbart färre nu reser ska trafiken ändå rulla. Om svenska skolor stängs uppkommer också frågor kring hur skoltrafik ska hanteras. Här är flera av de krav som Transportföretagen och Svenskt Näringsliv fört fram, såsom korttidsarbete, viktiga! Sveriges Bussföretag har dialog med företrädare för de regionala myndigheterna och kommunerna i frågan och här kan det framöver behövas en ordentlig dialog kring hur följderna av denna kris kan hanteras så att kollektivtrafiken som varumärke inte tar stryk i människors ögon, säger Anna Grönlund.

Sveriges Bussföretag har också dagliga avstämningar med kris- och säkerhetsansvariga i ansvariga myndigheter, medlemsföretag och andra intresseorganisationer i syfte att ta tillvara gemensam kunskap och på bästa sätt stötta landets bussföretag.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Ett år till för biodiesel i sikte

Regeringen har ansökt till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse även för flytande biodrivmedel såsom HVO och RME.

”Kontantstöd till företagen!”

Sandrup tar över Svebio

Viking line fortsätter med enbart godsfrakt

Trafikuppehållet för persontransporter förlängs till 13 maj, medan gods fraktas som vanligt.

Kämpar i coronakrisen

Resemakar´n i Väst är en av många bussföretag som hamnat i djup kris – och det enda som uppmärksammats av Dagens Nyheter som besökt företaget i Vänersborg.

Bra stöd till danska buss- och taxibolag

Nyhetsbrev

Roslagsbanan kör vidare

Arkiv

Nytt hopp för biogas

Almedalsveckan ställs in

Det blir ingen Almedalsvecka i år, på grund av coronaviruset.

”Regeringsstödet måste nå bussföretagen”

2

Ministern läxade upp RKM:erna

SRF: ”Rädda jobben med statsfinansierad fond!”

Färre Tåg i Bergslagen

Välkomnar korttidspermitteringar

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan

Nu är det svenskt i toppen av Tunga Bussligan 2020 - det visar Bil Swedens senaste statistik.

Svag mars för bussarna

Flexiblare skatteåterbetalning, tack!

Flexiblare återbetalning av skatt för avställda fordon krävs i coronakrisens spår – det anser Transportföretagen.

Kollektivtrafikens kontrollanter får mer jobb

Resandet med kollektivtrafiken minskar i hela Sverige – men biljettkontrollanterna har fått mer att göra, nu får de både förstärkning, ny skyddsutrustning och nya arbetsuppgifter.

Rekord i varsel

Nytt hopp för bussföretagen

Finansutskottet föreslår nya regler som bland annat innebär att bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik också kan få stöd – och de nya reglerna kan införas rekordsnabbt.

Konkurserna skenar

Allt fler busskonkurser

Långsiktig satsning på kompetensförsörjning

SKR stöder bussföretagen

Samtrans och Best transport inleder samarbete

Malmö-Köpenhamn – en liten ljusning

Ny vd på Furuvik

Stängt hos svenska busstillverkarna

Varslar hela personalen

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Transportföretagen: ”Krispaketet saknar kontantstöd”

Skånetrafiken sänkt av coronakrisen

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.537