23948sdkhjf

”Kunde varit vassare”

Transportföretagen välkomnar regeringens nya regler om korttidspermittering i coronavirusets spår – men en vassare förändring hade varit önskvärd.

Transportföretagen har under de senaste dagarna fört en dialog med regeringen om olika åtgärder för att minska bolagens kostnader för personal som i nuläget inte har några arbetsuppgifter till följd av coronaviruset.  Vi välkomnar regeringens förslag om korttidspermittering men anser ändå att det hade kunnat täcka en större del av företagens kostnader.

Regeringen lägger nu in ett förslag om att utöka statens stöd till arbetsgivaren vid korttidspermittering.

– Transportföretagen välkomnar förslaget om korttidspermittering som ska börja gälla från och med idag och att regeringen utökar den del av kostnaderna som staten tar över från arbetsgivaren. Men det kommer inte att räcka för alla bolag, därför behöver staten komma med ytterligare förstärkningar och ta en större del av bolagens kostnader än vad som föreslogs idag, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Konstruktionen liknar korttidsarbete, men subventionsgraden utökas kraftigt. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att rädda svenska jobb. Förslaget om korttidspermittering föreslås träda ikraft 7 april och gälla under 2020 men det tillämpas redan från och med 16 mars.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.047