23948sdkhjf

En riktig sur ölnyhet

Mikrobryggeriet Sankt Eriks har lanserat Rabarber Sur – ett öl som liknar öltypen berliner weisse och verkligen gör skäl för sitt namn.

RES Dryck & Smak

Rabarber Sur är gyllengult oragerosa och har en mycket fruktig och syrligt frisk doft. Smaken bärs upp av en mycket påtaglig syrlighet med fruktsötma i botten. Visst känns rabarbersmaken men där finns även citrustoner och humle. Däremot är beskan i det närmaste obefintlig vilket bryggaren sett till med avsikt. Tanken är att skapa ett lättsamt, fruktigt och läskande sommaröl där syrligheten blir en extra piff. Det har faktiskt fungerat.

Det här är dock inte någon sällskapsdryck, Rabarber Sur passar bäst till kryddstark asiatisk mat av lättare slag, kanske en skarpt kryddad sallad. Eller också som fördrink på vilken sammankomst som helst när och där sådana omsider blir tillåtna igen.

Ölet finns på vissa ölinriktade krogar som i dagsläget har det svårt. Och dessvärre går ölet inte att ens beställa från Systembolaget på grund av coronakrisen, men det är ju ännu en tid till sommaren och hoppet lever om en stundande normalisering.

FAKTA/St Eriks RS

Råvarorna i brygden är pilsnermalt, vetemalt och Citra-humle förutom vatten och jäst. Alkoholhalt: 4,7 procent. Betyg: 3- (där 0 är sämst och 4 bäst).

St Eriks Bryggeri håller till i Arlandastad där verksamheten startade 2010. Men det lilla hantverksbryggeriet vill gärna luta sig tillbaka på det historiska stora bryggeriet med samma namn som existerade under perioden 1859-1959 på Kungsholms torg i centrala Stockholm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.066