23948sdkhjf

Mer vattenburen persontrafik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nytt samarbete ska underlätta passagerartrafikens klimatomställning – det ska leda till att fler kan båtpendla i framtiden.

Med siktet inställt på en framtidssäkrad bransch och ökad hållbarhet inleds nu ett långsiktigt samarbete mellan branschföreningen Skärgårdsredarna (Sveriges redareförening för mindre passagerarfartyg) och Vattenbussen AB. Syftet är att etablera en nationell arena med fokus på hållbar sjöburen persontrafik i svensk inre fart.

– För en traditionell bransch som kännetecknas av många mindre aktörer kan klimatomställningen vara både svår och utmanande, säger Anders Werner, nytillträdd vd för Skärgårdsredarna. Han fortsätter:

– När marginalerna är begränsade är det inte självklart hur investeringar i nya klimatsmarta lösningar ska finansieras eller ens vilka lösningar man ska satsa på. Även om viljan och resurser skulle finnas är det fortfarande oklart vad som kommer att bli den nya tekniken som ”slår” och vilken typ av bränsle som kommer att tillhandahållas. Kommer till exempel elförsörjningen på kajerna att byggas ut i tillräcklig omfattning och när?

Men ett är säkert, vattenvägen är en resurssnål infrastruktur att få på plats och underhålla och trängseln är, åtminstone än så länge, knappast överhängande.

– Idén är att projektet ska samla, sammanställa och synliggöra befintlig kunskap kring persontrafik i inre vatten i syfte att bidra till ett transporteffektivt samhälle, säger Susanna Hall Kihl, initiativtagare och grundare till Vattenbussen.

Genom kunskapshöjande och samverkande insatser är tanken att möjliggöra ett högre utnyttjande av den infrastrukturresurs som vattenvägen utgör, men även att bidra till en snabbare, mer effektiv och mindre kännbar klimatomställning av fartygsflottan och branschen som helhet.

Projektet ska säkerställa att persontrafikens omfattning och perspektiv kommer med i bredare arbeten kring sjöfarten med klimatpolitiska och transportpolitiska mål i sikte. Andra gränsöverskridande och korsbefruktande insatser innefattar bland annat att starta ett nationellt branschråd för upphandlande aktörer. Nyttan som i slutändan förväntas skapas är minskad energianvändning och minskade utsläpp, ökat resursutnyttjande, högre tillgänglighet och ett större utbud av hållbar mobilitet.

Samarbetet har sökt och fått visst ekonomiskt stöd hos Trafikverket.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Göran Grell: Nu gäller det att ställa om!

Buss- och gruppresebranschen har befunnit sig i djup kris sedan coronapandemin slog till med kraft i början av mars. Hela rese- och transportbranschen har därefter i princip stått stilla.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Storleverans av bussar till Brasilien

Godkänd för trafik

Nyhetsbrev

Plus

Laddar för nystart

Kristoffer Tamsons basar för kollektivtrafiken i region Stockholm och är genom andra roller även en del av hela Kollektivtrafiksverige. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka på andra sidan av den långdragna pandemin som lamslagit nästan allt.

Arkiv

Nya Hässleholmsdepån invigd

Fler museer öppnar igen

Nya lokaler för Skånetrafiken

Öresundsregionens nya hamnterminal skjuts upp

Situation för terminalen är alltför osäker i och med viruset.

Europapengar till Transportföretagen

Plus

Siktar mot framtiden

Marcus Risberg och rederiet Tallink Silja har mött ett år som inte är något annat likt. Men bortom krisen och stängda gränser skymtar nya möjligheter – som både destinationer och bussresearrangörer kan ha stor nytta av.

Ny vd i Hybricon

Tunnelbaneupphandling blir inte av

Ny regel ska lindra krisen för transportsektorn

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan!

Återigen blir det ommöblering i toppen av Tunga Bussligan 2020 och en gammal bekant kliver in med buller och bång - det framgår av Bil Swedens färska statistik.

Scania räknar med att tvingas avskeda många

I och med den minskade efterfrågan har företaget upp till 5 000 för många anställda globalt, varav 1 000 i Sverige.

Hon ska styra Sturup

Bra maj för bussarna

Mångmiljonstöd till expressbussarna - i Norge

Från Bergkvara till Flexbuss

Bussbolag i konkurs

Hertz Sverige varslar

Jönsson till Naturturismföretagen

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Flexbuss växlar upp

Tvärstopp för Göta Kanal

Transportföretagen: "Längre kontantstöd!"

Vann IT-upphandling till VL

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Rederi varslar 450 ombordanställda

Taxikonkurserna fortsätter

Rolfs betalar tillbaka

Öppnar på glänt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.106