23948sdkhjf

Coronakrisen sänker trafiken

Vad händer med transportsystemet i coronapandemin? Att trafiken rasat vet alla men myndigheten Trafikanalys har de exakta svaren.

Coronapandemin ger omfattande effekter på transportsystemet. Krisen har snabbt och radikalt påverkat efterfrågan och utbud av transporter. För att bevaka utvecklingen har Trafikanalys startat Transportläget - en webbsida för att förmedla en aktuell läges- och trendbeskrivning med hjälp av enkla indikatorer för hela transportsystemet. I den använder myndigheten både egna datakällor och andras.

– Trafikanalys kommer veckovis den närmaste tiden att publicera lägesbeskrivningen som tar ett helhetsgrepp över transportsystemet, något vi hoppas blir användbart för många. Avsikten är att på ett aktuellt och lättförståeligt sätt fånga vad som händer i transportsystemet under coronapandemin, säger Per-Åke Vikman, avdelningschef.

Transportläget för vecka 18 i år (första veckan i maj) visar att trafiken för samtliga trafikslag låg på betydligt lägre nivåer jämfört med samma vecka 2019. Hur det gått därefter ska Trafikanalys omsider återkomma till - då rapporterar rt-forum.

  • Vägtrafiken på de statliga vägarna minskade med 17 procent. För den tunga trafiken var minskningen 7 procent.

  • På järnvägarna minskade persontågstrafiken med 27 procent och godstågstrafiken med 14 procent.

  • Sjöfarten mätt i antal anlöp till stora svenska hamnar minskade med 28 procent för passagerarfartyg och 25 procent för lastfartyg.

  • Flyget mätt i antal starter och landningar på svenska flygplatser minskade med 84 procent.

I Stockholm och Göteborg minskade antalet trängselskattepassager med 14 procent för personbilar på båda orterna och för tunga lastbilar med 4 procent i Stockholm och 1 procent i Göteborg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.173