23948sdkhjf

Coronakrisen – långt ifrån över

Drygt 4000 företag i transportbranschen ansökte om omställningsstöd – men coronakrisen är inte på långa vägar över.

31 augusti stängde Skatteverket dörren för ansökan om omställningsstöd. 4 054 företag inom transportsektorn har ansökt om stödet. 3478 av dessa beviljades.

Precis som när Transportföretagen redovisade ansökningsläget för den 20 augusti så ligger taxi i toppen när det gäller antalet ansökningar. 3502 taxiföretag har ansökt om omställningsstöd. När det gäller hur medlena fördelats inom de olika branscherna skiljer det sig en aning från förra gången. Denna gången finns även järnvägen med i statistiken från Skatteverket och passagerartrafiken på järnväg ligger på tredje plats när det gäller medlen. Mest medel har gått till passagerartrafik, flyg och näst mest till magasinering och stödtjänster till transport. Under den SNI-koden återfinns bland annat stödtjänster till flygtransporter. 

– Det här bekräftar bilden, det är persontransportsektorn som blöder, som har det tufft, oavsett om vi pratar taxi, buss, flyg, järnväg eller sjöfart, säger Susanne Karlsson, biträdande avdelningschef på samhällspolitiska avdelningen på Transportföretagen. 

Transportföretagen anser att omställningsstödet måste förlängas till drabbade företag.

– Krisen är inte på långa vägar över. Persontransportsektorn tillhör de sektorer som kom först in i krisen och mycket tyder på att den kommer att tillhöra de sektorer som kommer sist ut ur krisen, säger Susanne Karlsson.

Det kom in många ansökningar de sista dagarna så siffrorna kommer att förändras. Det pågår också efterkontroller för att kontrollera ev fusk eller brister.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109