23948sdkhjf

Fler tåg går – i tid

Punktligheten består när allt fler tåg går – det visar Trafikverkets statistik för tredje kvartalet.

Punktligheten för persontågstrafiken årets tredje kvartal blev 93,6 procent, vilket jämfört med 2019 är en förbättring med 2,0 procentenheter.

När det tredje kvartalet i och med septembers målgång summeras ser vi att formkurvan från augusti håller i sig. För första gången sedan mars framfördes över 80 000 persontåg, samtidigt som punktligheten ligger kvar på en historiskt hög nivå. 

Sett till hela systemet närmar vi oss steg för steg de trafiknivåer vi låg på före pandemin. Att vi lyckas kombinera detta ”återtåg” med en fortsatt god punktlighet tycker jag är ett mycket gott betyg för det arbete som sker inom hela branschen för att minimera störningar, och lindra konsekvenserna när incidenter inträffar. Bland annat har det nya arbetssättet kring evakuering och röjning som infördes tidigare i år redan visat på positiva effekter, säger Roberto Maiorana, trafikdirektör på Trafikverket. 

Under september ankom 77 144 av 82 969 planerade persontåg till sin slutstation i rätt tid. Det gav ett punktlighetsresultat på 93,0 procent vilket innebär att årets trend där varje enskild månad under 2020 noterat det bästa utfallet sedan nuvarande mått infördes 2013 håller i sig. Ackumulerat för de första nio månaderna ligger året punktlighetsresultat för persontågstrafiken på 93,7 procent. Jämfört med samma period 2019 är det en förbättring med 2,7 procentenheter, och jämfört med 2015 då vi hade en motsvarande trafikvolym är förbättringen 3,1 procentenheter.

Precis som tidigare under pandemin har det under september varit fler avbokade och inställda tåg än normalt. Skillnaden är dock betydligt mindre än under våren och sommaren. Som mest har skillnaden jämfört med 2019 varit drygt 21 procent, i september är den nere i knappt fyra procent färre framförda persontåg. Sett till måttet tågkilometer, hur långt tågen kör, är minskningen jämfört med 2019 cirka nio procent vilket förklaras av att det precis som tidigare under pandemin framförallt är avgångar för snabb- och fjärrtåg (Långdistanståg) som ställts in.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078