23948sdkhjf

Siktar på Busstorget 2021

Förberedelserna för Busstorget är i full gång – RT-forum har talat med Oscar Sundås som är programansvarig för branschmötet 15-16 april i Tylösand.

Boka in 15-16 april manar Sveriges Bussföretag! För då genomförs åter igen branschträffen för bussresebranschen i Tylösand.

– Vi planerar att genomföra Busstorget 2021, vi följer givetvis Folkhälsomyndigheternas påbud och rekommendationer men som det nu ser ut kommer det inte att vara några problem att genomföra arrangemanget, säger Oscar Sundås, branschutvecklare bussbranschen på Sveriges Bussföretag med ansvar för turist- och beställningstrafik samt kommersiell linjetrafik. Han är också programansvarig för Busstorget 2021.

– Det här branschmötet kommer liksom tidigare att genomföras på sedvanligt sätt. Alla de stora fordonstillverkarna finns representerade precis som tidigare år och vi hoppas så klart att få med minst lika många deltagare som senast. Tylösand är en fantastiskt fin plats som säkert lockar en del, men vi kommer också att erbjuda ett bra program och goda möjligheter att bekanta sig med utställare och fordonstillverkare.

Daimler, Volvo, Scania, VDL och MAN Neoplan har redan bokat in sitt deltagande liksom flera utställare både gamla bekanta och nya.

Vad kan du säga om programmet så här långt?

– Vi har precis börjat kika på vad som ska hända på Busstorget 2021, en del punkter är klara, andra håller vi på att diskutera, säger Oscar Sundås och fortsätter:

– Det vi vet är att Transportstyrelsen kommer på besök. Det var ett pass som skulle ha varit med i år men som alla vet blev det inget av med Busstorget 2020 på grund av pandemin. Sedan är planen sådan att vi kommer att lägga mycket tid för deltagarna att besöka bussarna och höra fordonstillverkarnas presentationer av sig själva

Tanken i övrigt är att blanda tillbakablick på den situation som varit och pågår men samtidigt blicka framåt.

– Vi vill ingjuta lite framtidstro i den här utsatta branschen. För nu behöver vi titta frammåt, säger Oscar Sundås.

– Det kan kännas utmanande eftersom det är svårt att veta hur läget kommer att vara om ett halvår till ett år framåt i tiden.

Det blev Tylösand igen som förra gången 2919, vad fick er att välja just den platsen?

– Därför att det var oerhört lyckat när vi var där senast med bra plats för bussarna som ska visas upp. Sedan tror jag att branschen behöver en mötesplats extra mycket i det läge som är nu.

Pandemin verkar fortsätta, hur ska ni hantera det?

– Vi har lärt oss allt mer om hur ett säkrare arrangemang ska genomföras, det kan vi nu och självklart följder vi utvecklingen och eventuella nya rekommendationer som kan tänkas komma längre fram. Målet är att göra ett så bra branschmöte som möjligt och det är jag övertygad om att det kommer att bli, säger Oscar Sundås. Han fortsätter:

– Branschen behöver fråga sig hur den ska göra inför en framtid där folk börjar resa igen. Ett alternativ är att försöka nå dem som inte brukade resa med buss tidigare.

Hur tänker du där?

– Jo litet så som jag sagt tidigare: Grupp- och bussreseföretagen kan ta ansvar för hela resan, både bussresan men också samverka med de besöksmål som resan går till. Vi måste titta på detta med att locka nya resenärer samtidigt som vi erbjuder den här helheten med både resa och besöksmålets aktörer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11