23948sdkhjf

Trängselsanering i Göteborg

Västtrafik sätter in åtgärdspaket mot trängsel i Göteborg.

En ny busslinje mellan Kortedala och Redbergsplatsen, 20 nya förstärkningsbussar och fler spårvagnsturer på morgonen. Det är Västtrafiks åtgärder mot trängsel i nordöstra Göteborg, där trängseln i kollektivtrafiken är påtaglig. Åtgärderna införs vid Västtrafiks tidtabellsskifte 13 december.

Trots att resandet minskat med 40 procent jämfört med samma period förra året, uppstår fortfarande trängsel på vissa linjer under rusningstid. En sträcka som Västtrafik pekar ut som särskilt ansträngd är den mellan Kortedala och centrala Göteborg. I våras sattes en direktbuss in på sträckan men togs bort då få resenärer reste med linjen.

Nu testas en ny lösning med en ny tillfällig linje under rusningstid. Linjer kommer köra mellan Aprilgatan, Gamlestads Torg och Redbergsplatsen, vilket är stora knutpunkter med många spårvagnar, bussar och tåg att byta till.

– Vårt fulla fokus ligger på att hitta lösningar inom de områden där vi ser att vi har problem med trängsel. Just nu har vi fokus på nordöstra Göteborg och nya trafikupplägg med både buss och förstärkt spårvagnstrafik där, säger Sara Ihrlund, enhetschef leverans på Västtrafik.

Bussen kommer avgå var femte minut, börja tidigare på morgonen och stanna på fler hållplatser än den förra bussen. Den blir ett alternativ för de som vill undvika trängsel på spårvagnarna mellan Kortedala och centrala Göteborg.

Att låta bussen köra hela vägen in i centrala Göteborg är inte ett alternativ då det från och med december kommer att byggas ännu mer runt centralstationen och det blir trängre på vägarna.

I december får Västtrafik tillgång till drygt 20 extra bussar i samband med att nya trafikavtal träder i kraft och äldre bussar ersätts med nya. Några av bussarna kommer att användas till den nya linjen till och från Kortedala och resterande till att förstärka trafik i Göteborgsområdet, för att motverka trängsel.

Trängsel förekommer även på spårvagnarna från Angered under rusningstid. Västtrafik har tillsammans med Göteborgs Spårvägar nu hittat en lösning för att sätta in fler spårvagnar mellan kl. 06:30-07:00 på linjerna 4,6, 7, 8, 9 och 11. Det innebär att man kör med alla spårvagnar som går mellan klockan 06:30 och 09:30. Förhoppningen är att fler resenärer ska kunna sprida ut sitt resande från Kortedala och Angered under morgonen.

– Vi behöver fortfarande hjälpas åt och följa uppmaningarna från myndigheter. För de som inte har någon möjlighet att ta sig fram på andra sätt än med kollektivtrafiken och inte kan arbeta hemifrån är det naturligtvis extra svårt och det är för dem vi sätter in dessa åtgärder, säger Sara Ihrlund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14