23948sdkhjf

Coronadrabbat Norwegian gör ett miljardunderskott 

Norwegians flygplansflotta är två tredjedelar mindre än för ett år sedan, och flygbolaget gör ett minus på 1,8 miljarder.  

Det norska flygbolaget Norwegian, som tidigare år avvärjde en hotande konkurs, drabbas fortfarande hårt av coronapandemin och resebegränsningar. 

Flygbolagets omsättning under första halvåret är bara 429 miljoner kronor, vilket är 92 procent mindre än förra året. Det visar Norwegians konton för första halvåret, som publicerades på tisdagsmorgonen.  

Förutom corona måste den stora nedgången också ses mot bakgrund av att Norwegians flygplans flotta har gått från 140 för ett år sedan till 51. Men i genomsnitt var bara nio av dem på vingarna under första halvåret 2021.  

Trots det stora intäktsfallet har rörelseresultatet förbättrats med 38 procent. Detta beror delvis på en stor minskning av utgifterna - inklusive löner. Detta ändrar dock inte det faktum att Norwegian har en rörelseförlust på 2,2 miljarder kronor efter första halvåret.  

Den krympande flottan var en del av räddningsplanen som Norwegian förhandlade med sina fordringsägare tidigare i år. Räddningsplanen innebar också att Norwegian blev av med en stor del av sin skuld och att en liten miljard investerades i företaget. De nya pengarna som har investerats innebär att Norwegians slutresultat - resultatet när alla räkningar har betalats - har gjort en vinst på 1,2 miljarder kronor. 

Men det är bara ett resultat av räddningsplanen, och inte för att själva flygbolagets verksamhet ger vinst. Vd Geir Karlsen konstaterar att det successivt finns utsikter till bättre tider.  

 Resultaten påverkas fortfarande av de internationella resebegränsningarna. Samtidigt har Norwegian nu en mer solid finansiell ställning, och vi kan målmedvetet planera för framtiden med förnyad kraft.  

Biljettbokningarna fortsätter att öka i takt med att resebegränsningar och fler vaccinerade människor lindras. Vi förväntar oss att denna utveckling kommer att fortsätta under resten av 2021 och 2022, säger Geir Karlsen i en kommentar angående räkenskaperna.  

Innan coronakrisen hade Norwegian cirka 10 000 anställda. I framtiden räknar företaget med att vara ungefär en tredjedel. Företaget kommer att fokusera på flyglinjer baserade i Skandinavien och till destinationer i Europa.  

Norwegian räknar med att ha upp till 50 flygplan på vingarna 2021 och 70 nästa år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094