23948sdkhjf

Norska regeringen lägger skarpt uppdrag gällande svensk tågförbindelse 

Regeringarna i Sverige och Norge kommer att genomföra en gemensam utredning om järnvägsförbindelserna mellan de två huvudstäderna, det efter att Norges infrastrukturministern Knut Arild Hareide gett ett nytt uppdrag till Jernbanedirektoratet om att påbörja arbetet tillsammans med svenska Trafikverket. 

 Äntligen är ett statligt uppdrag på plats och vi är otroligt glada för att den norska regeringen bekräftar att man är överens med Sverige om att påbörja arbetet. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med både norska och svenska myndigheter, säger Jonas Karlsson, vd, Oslo-Sthlm 2.55. 

Knut Arild Hareide menar att man bland annat måste kartlägga marknadspotentialen, bedöma järnvägens kapacitet, kostnader, möjliga sträckor och göra samhällsekonomiska beräkningar.  

Utredningen ska också se över icke-statliga initiativ, och om det är möjligt att bygga förbindelsen utan statliga investeringar. 

 I slutändan finns flera alternativ till hur järnvägsförbindelsen skulle kunna byggas, finansieras och betalas. Vi har visat att en ny förbindelse mellan Oslo och Stockholm är lika lönsam som Öresundsbron både för samhället och som ren investering. Jag är säker på att den utredning som nu påbörjas kommer komma fram till att det är en stor vinst för våra länder och inte minst för klimatet, säger Jonas Karlsson. 

I dag tar en tågresa mellan Oslo och Stockholm nära fem timmar. Med förbättringar av befintliga spår och två nya länkar, en på den svenska och en på den norska sidan, skulle resan kunna ta under tre timmar. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109