23948sdkhjf

Malmö stadstrafik förses med livekameror

Ett pilotprojekt med livekameror i Malmös stadstrafik kommer att inledas, efter att kollektivtrafiknämnden i kommunen beslutat om att öka tryggheten i kollektivtrafiken. Redan nu pågår ett projekt med trygghetslinje, och innan pandemin, infördes flexibla nattstopp.

Bakgrunden till livekameror, kommer bland annat efter en trygghetsundersökning som visat på invånares oro i samband med att resa kollektivt. I Polisregion Syd, upplever 28 procent en oro inför att utsättas för brott, medan siffran i Malmö ligger på 34 procent.

Tryggheten i kollektivtrafiken är en högt prioriterad fråga för Allians för Skåne. Vi har ett ansvar för alla som reser med oss och med den utvecklingen som sker i hela samhället behöver alla som har möjlighet agera mot otryggheten, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i ett uttalande.

Projektet med livekameror i trafiken kommer att sättas in på linje 5 och 7, de busslinjer som enligt nämnden haft problem med hotfulla och våldsamma situationer. Linjen omfattar 30 bussar och projektet startar i början av 2022, för att pågå i 12 månader.

Med kamerorna i trafiken, kan kollektivtrafiknämnden besluta om att bilderna ska kunna användas brottsförebyggande, där föraren skulle kunna sända realtidsinformation till trafikledningen om incidenter uppstår.

Vi har flera olika projekt igång i trafik såväl på landsbygd som i städerna, men nu växlar vi upp arbetet ytterligare. Trygghet är viktigt för att vi ska få tillbaka resenärerna efter pandemin, säger Lars Hansson (C), förste vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125