23948sdkhjf

Transportföretagen i öppet brev: Stöd behövs här och nu

Sveriges Bussföretag, Transportföretagen och Transportföretagen Flyg skickade den 13 december ett brev till finansminister Mikael Damberg med uppmaningen att inför stödåtgärder snabbt, mot bakgrund av skärpta rekommendationer för att mota en ökad smittspridning av covid-19. I brevet skriver de bland annat att rekommendationerna som infördes den 8 december, har påverkat de tre förbundens medlemmar och verksamheter. De menar att många valt att avboka sina resor i samband med uppmaningarna om att undvika trängsel, något som kan riskera att det leder till ekonomiska problem för företagen.

– Uppmaningen till ökad försiktighet har lett till att många människor valt att avboka eller avstå från resor. Risken är stor att företag som förberett sig för återstart och dragit på sig kostnader nu snabbt hamnar i svåra ekonomiska problem om utvecklingen fortsätter på det sättet, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Medlemsföretagen har gjort en analys som visar på bland annat:

Från 1 december har omkring 20 procent av enskilda resenärer avbokat sig från researrangemang med buss. Julresor bokas generellt väldigt sent och bokningsläget var 2 redan innan avbokningarna på drygt hälften av 2019 års nivåer då nybokningar avstannade redan i oktober.

Från den 1 december har omkring en tredjedel av beställningstrafiken bokats av som en direkt följd av restriktionerna. Beställningstrafik med buss körs bland annat för företag som ska ha julfest, bjuda på julbord eller ha konferens i samband med årsskiftet. Många av bussarna inom segmentet kör också ersättning för tågtrafik som inte rullar, för förstärkning i kollektivtrafik vid belastning och trängsel.

I brevet till finansministern uppmanar transportföretagen regeringen att återinföra omställnings- och omsättningsstöd samt höjning av gränsen för omsättningstapp och möjlighet till korttidspermitteringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095