23948sdkhjf

Stena Line och Göteborgs Hamn i inriktningsavtal

Stena Lines terminaler och hamnverksamhet ska flyttas från centrala Göteborg till Arendal från och med 2027. Nu har rederiet och Göteborgs Hamn undertecknat ett inriktningsavtal för att tillsammans hitta en ny placering av terminalerna i Arendal. Det nya färjeläget som ska byggas, ska möjliggöra rederiets omställning till fossilfritt 2050.

Vi vill driva utvecklingen inom hållbar sjöfart och växa tillsammans med Göteborg. Vi går positivt in i diskussionerna om ett nytt läge för vår hamn och våra terminaler för att vi tror att det kan ge både oss och branschen möjlighet att öka omställningstakten, säger Niclas Mårtensson, vd för Stena Line i en kommentar.

Planen är att Stena Line i framtiden ska kunna arrendera området i Arendal i 25 år, och tillsammans syftar man att stärka positionen som ett hållbart godsnav.

Avtalen för de nuvarande tomterna där Danmarks- och Tysklandsterminalerna ligger har tidigare förlängts till år 2035. I avtalen har man dock tagit höjd för en tidigare flytt om detta skulle vara påkallat av stadsutvecklingen och detta har nu blivit aktuellt som en följd av beslutet om att genomföra Lindholmsförbindelsen.

Efter att hamnen säkrat mark och avtal med kringliggande verksamheter finns nu en lämplig fysisk plats och en grundläggande layout. Med det har vi tillsammans skapat förutsättningar för att kunna gå vidare med ett ersättningsläge som gynnar Stena Lines verksamhet, som rimmar med hamnens ambition att konsolidera hamnverksamheterna i ytterhamnarna, samtidigt som staden får tillgång till centrala ytor för stadsutveckling, säger Elvir Dzanic, vd för Göteborgs Hamn AB.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094