23948sdkhjf

Transportföretagen: Kompetensförsörjning måste prioriteras

Tidigare förra veckan släppte Svenskt Näringsliv om de växande utmaningarna med rekrytering efter pandemin.

Rapporten, som bygger på en enkätundersökningen, visar bland annat att sju av tio företag upplevt svårigheter med att rekrytera personal och att läget har försämrats med fler misslyckats rekryteringsförsök sedan pandemin.

I rapporten framgår det att nästan vartannat företag uppger att deras kompetensbehov förändrats sedan pandemins utbrott. Fyra av tio företag menar att pandemin försvårat deras möjligheter att rekrytera den kompetens de söker. Där rekryteringssvårigheter råder mest är företag inom rekrytering, omställning och bemanning samt inom besöksnäringen.

– Många i transportnäringen får trolla med knäna för att lösa den dagliga situationen då man allt oftare saknar personal. Företagarna i vår bransch är hjältar som får verksamheten och därmed hela samhället att gå runt, men det är inte långsiktigt hållbart. Om transportnäringen inte kan rekrytera rätt kompetens så kan det få allvarliga konsekvenser för hela Sveriges tillväxt, säger Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning på Transportföretagen, i en kommentar och fortsätter:

– Jag tycker Svenskt Näringslivs nya rapport stämmer väl med den bild vi själva ser inom transportnäringen. Vi ser positivt på regeringens arbete med införandet av automatisk högskolebehörighet kopplat till gymnasiala yrkesutbildningar. Men vi är inte i mål än. Vi hoppas nu på riksdagens godkännande av förslaget om att dimensionera gymnasieskolans utbildningar bättre mot arbetsmarknadens behov. Och på längre sikt vill vi att näringslivet ska ges rätten att påverka gymnasieskolan i större utsträckning, säger Caj Luoma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157