23948sdkhjf

Försiktig återhämtning för färdtjänst

Det totala antalet resor ökade med 9 procent under 2021 jämfört med året, då pandemin gjorde att färre använde färdtjänsten. I förhållande till 2019 var det en minskning med 32 procent, det visar ny officiell statistik från Trafikanalys.

Under 2021 genomfördes runt 7,5 miljoner enkelresor med färdtjänst, vilket var en ökning jämfört 2020 då antalet var knappt 7 miljoner. Samtidigt har antalet färdtjänsttillstånd minskat med 3 procent. Tillsammans gör det att antalet enkelresor per tillstånd har ökat med 12 procent från 2020, det visar ny statistik från Trafikanalys.

– Under första delen av 2021 pågick fortfarande pandemin men vaccinationen startade och fler kunde ge sig ut och resa. Statistiken ger inga svar på om resenärerna använder alternativa färdsätt för att exempelvis utföra ärenden, kommenterar Fredrik Söderbaum, Trafikanalys.

Längre färdtjänstresor mellan kommuner, så kallad riksfärdtjänst, utnyttjades av betydligt färre personer. År 2021 var det cirka 5 700 personer som nyttjade riksfärdtjänst. Det är en ökning (26 procent) jämfört med föregående år. Det sammanlagda antalet enkelresor med riksfärdtjänst uppgick till närmare 23 000, vilket innebär att varje resenär i genomsnitt gjorde 4 resor under året. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Lämnar Green Cargo för Keolis
Utmanande år för Gotlandsbolaget
Fordonsutbildning i Jönköping prisas
Positiva siffror för Skånetrafiken
Nu byggs den nya tågdepån i Falköping
Särskild organisation ska lösa tågkaos
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.171