Förbundet om "Taxidöden": Taxiföretag slås ut i regionernas upphandlingar
Tidigare i augusti publicerades Taxiförbundets och TV4Nyheternas undersökning gällande rekryteringsbehovet i branschen, och sifforna över behovet av taxiförare lyste rött.
Omkring 7 000 förare saknas i hela landet, och det största behovet går att finna i de större städerna. För att råda bot på ”Taxidöden” vill förbundet bland annat sänka ålderskravet för Taxiförarlegitimation till 18 år från dagens 21 år, men förbundet anser också att regioner och kommuner måste förändra sina upphandlingar.
Det är upphandlingar av färdtjänst, sjukresor och skolskjutsar som förbundet vill att kommuner och regioner ska utforma så att de säkerställer att privat taxiservice finns kvar i hela landet.
Förbundet nämner bland annat Dalarna och Värmland som exempel på ställen där ”Taxidöden” härjat under en längre tid, och där det är svårt att få tag på en taxibil till och från tågstationen, evenemang eller hotell.
”En anledning till detta är att taxiföretag slås ut i regionernas upphandlingar av samhällsbetalda resor – trots deras lagstadgade ansvar att verka för en tillfredsställande taxiförsörjning” skriver Lennart Kalderén, förbundsordförande Svenska Taxiförbundet och Bawer Coskun, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet.
Samhällsbetalda transporter utgör omkring hälften av marknaden för taxi där den andra hälften utgörs av privata- och företagskörningar. Nu är förbundet oroliga över att många av regionernas upphandlingar riktas in på avtal om buss- och taxitransporter i ett och samma “avtalspaket”, där förbundet menar att många taxiföretag inte har kapacitet för bussar och kan inte vara med och lägga anbud. I stället får många agera som underentreprenörer till ett lägre pris.
”För många småskaliga taxibolag som är beroende av de samhällsbetalda resorna är det ett dråpslag. På så sätt riskerar taxiservicen till privatkunderna att försvinna från många orter” skriver förbundet.