23948sdkhjf

MTR får inte pendeltågsavtalet förlängt

Trafikförvaltningen i Stockholm förlänger inte pendeltågsavtalet med MTR, i stället kommer en ny upphandling ta vid.

MTR har drivit pendeltågstrafiken i Stockholm sedan 2016 men efter Trafikförvaltningens beslut idag tar uppdraget för Region Stockholms trafikförvaltning slut 2026. I nuvarande avtal finns möjligt att förlänga avtalet till 2030, men trafikförvaltningen har beslutat att inte utnyttja den optionen.

– Sett till hela avtalsperioden har pendeltågstrafiken haft en god utveckling sedan MTR tog över 2016. Sedan i höstas har dock problemen varit stora och den utvärdering som vi genomfört visar att avtalet har brister som försämrar leveransen. Därför väljer vi att inte förlänga avtalet, säger David Lagneholm, förvaltningschef vid trafikförvaltningen och vd för SL, i ett pressmeddelande.

Enligt trafikförvaltningen kommer en ny upphandling att inledas. 

Trafikförvaltningen skriver att det nuvarande avtalet gör det svårt för operatören att få ekonomiska förutsättningar för att leverera trafik av tillräckligt hög kvalitet. Erfarenheter från utvärderingen kommer användas i utformningen av nästa avtal, skriver trafikförvaltningen. 

Pendeltågstrafiken i Stockholm tidigare kantats av problem, bland annat beslutet om avskaffande av tågvärdar som togs av Stockholms trafiknämnd 2021, som i april ledde till en vild strejk

RT-Forum har pratat med MTR:s presschef. 

– Det vi kan säga är att vi är stolta över det resultat vi haft och har bland annat förbättrat punktligheten. Vi kommer att fortsätta leverera trafiken fram till 2026, säger Erik Söderberg, presschef på MTR till RT-Forum och fortsätter:

– Vi ser fram emot möjligheten att lägga ett nytt anbud.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079