23948sdkhjf

Parterna överens – tågstrejken avblåst

I början av maj varslade Seko om strejk inom spårtrafikområdet. Nu har fackförbundet och motparten Tågföretagen nått en uppgörelse.

Varslet om strejk, som skulle träda i kraft idag klockan 15:00, har avblåsts. Det efter att de två parterna nått en uppgörelse under måndagen och därmed fått ett nytt avtal på plats, skriver Seko i ett pressmeddelande.

Enligt fackförbundet innebär uppgörelsen bland annat tydlig reglering när det gäller sena schemaändringar samt löneökningar enligt märket om 7,4 procent under en tvåårig avtalsperiod.

– Vi lyckades få medlarna att förstå de stora utmaningar som ständiga schemaändringar innebär för våra medlemmar i branschen. Hela 2/3 av våra medlemmar upplever att de har svårt att förena sitt arbete med fritid och familj. Nu har vi i genom denna uppgörelse åstadkommit förändringar som gör det svårare för arbetsgivaren att hela tiden ändra i våra medlemmars scheman, säger Sekos avtalssekreterare, Ulrika Nilsson, i ett pressmeddelande.

Tågföretagens förbundsdirektör, Pierre Sandberg, kommenterar den avblåste strejken och sena schemaändringar i ett pressmeddelande:

– Nu löser vi detta med en progressiv ersättningsmodell – där kompensationen till medarbetaren blir högre ju närmare arbetsdagen ändringen görs. Förutom att kompensera den enskilde medarbetaren, ökar incitamentet för tågoperatörerna att minimera förekomsten av sena schemaändringar, säger Pierre Sandberg och fortsätter:

– Vår bransch har utmaningar som vi behöver lösa tillsammans med våra fackliga motparter. Därför är det bra att Seko tar sitt ansvar och blåser av en strejk som hade fått mycket stora konsekvenser för både individer och näringsliv. Nu har vi alla möjligheter att tillsammans fortsätta arbetet för en attraktiv och hållbar bransch.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097