23948sdkhjf

Volvoägt bolag upphör med bussproduktion i USA

Volvoägda bolaget Nova Bus kommer att upphöra med bussproduktionen i USA och stänger samtidigt tillverknings- och leveransanläggningen i Plattsburgh. 

Nedstängningen av anläggningen i USA kommer att ske senast 2025. I stället kommer produktionen i landet koncentreras till anläggningarna Saint-Eustache och Saint-François-du-Lac i Kanada.

Det skriver AB Volvo i ett pressmeddelande.

– Det strategiska beslutet att upphöra med bussproduktionen i USA senast 2025 togs efter att ha utvärderat lönsamheten, som varit negativ genom åren, säger Anna Westerberg, styrelseordförande för Nova Bus, i en kommentar.

Beslutet innebär omstruktureringskostnader på 1,3 miljarder kronor för Volvo, något som kommer att påverka koncernens rörelseresultat negativt under andra kvartalet 2023, men omstruktureringen kommer inte att ha någon väsentlig påverkan på koncernens intäkter, skriver bolaget.

– Även om detta strategiska beslut varit svårt att fatta, kommer vi genom att ändra vår affärsmodell med fokus på Kanada förbättra lönsamheten och säkra vår långsiktiga konkurrenskraft, tillägger Ralph Acs, vd för Nova Bus.

Den förväntade negativa kassaflödeseffekten uppskattas till cirka 1 miljarder kronor under de kommande två åren.

Nova Bus är stora på den kanadensiska marknaden och tog nyligen hem en jätteorder på elbussar till Quebec, Kanada.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078