23948sdkhjf

Turistbussföretagen spår långsammare tillväxt närmaste åren

Det var en fortsatt mycket stark utveckling för svenska turistbussföretag under 2023, inte minst vad gäller beställningstrafiken. Paketresorna går däremot fortsatt ojämnt, personalbristen påverkar och företagen räds en avmattning framöver.

Det här är en text av Sveriges Bussföretag.

I mitten av mars släpper Sveriges Bussföretag sin årliga rapport över marknadsutvecklingen inom turist- och beställningstrafiken. Statistiken som presenteras har samlats in från drygt 100 företag i segmentet och ger en bra överblick kring hur företagen utvecklades under föregående år. Det är femte året som förbundet genomför denna datainsamling – siffror som faktiskt är unika.

Hur gick det gå? Till att börja med, så var 2023 det första året helt utan restriktioner efter pandemin och det närmsta ett ”normalår” som branschen kommit sedan 2019. Statistiken visar att beställningstrafiken, framför allt inom Sverige, är det stora dragloket för detta segment i bussbranschen. Två av tre företag såg en ökad omsättning inom beställningstrafiken och det stämmer med den bild som många företag ger – att det varit all time high för en del.

Researrangörsverksamheten, alltså paketresorna, har däremot en mer ojämn utveckling. Omkring en tredjedel såg en ökad omsättning medan mer än hälften hade en oförändrad verksamhet jämfört med året före. Största ökningen sker i Sverige – för drygt 40 procent av företagen, medan Europa ligger på ungefär hälften. Resor till övriga världen står fortsatt i princip still. Att Europaresorna fortsatt ligger på låga nivåer är oroande eftersom det är där volymerna har funnits historiskt.

Bussbranschen lider brist på personal. För att se hur detta specifikt påverkar turist- och beställningstrafiken ställdes för andra året i rad en fråga om huruvida företagen tackat nej till uppdrag för att det inte funnits personal. Två av tre företag uppger att de fått tacka nej – även om det i någon mån är i lägre utsträckning än året före. Personalbristen är alltså i dagsläget ett hinder för företagen att växa.

I år ställdes en särskild fråga kring hur företagen ser på framtiden de närmsta fem åren – både vad gäller beställningstrafiken och researrangörsverksamheten. Två tredjedelar tror att beställningstrafiken kommer öka, om än svagt, medan ett av tio företag tror på en minskning. Vad gäller researrangörsverksamheten så är siffrorna mer försiktiga – knappt hälften tror på en svag ökning, medan ett av fyra företag tror på en minskning av volymerna. Det är egentligen inte så konstigt eftersom beställningstrafiken stått för största delen av återhämtningen efter pandemin, och att utvecklingen vad gäller paketresorna varierar mer kraftigt mellan företagen.

Sammanfattningsvis – 2023 var ett starkt år för turistbussföretagen – och det finns både optimism och skepsis inför framtiden.

Läs hela rapporten med all statistik och analyser på vår hemsida.

Artikeln är en del av vårt tema om Nytt från branschorganisationen .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085