23948sdkhjf

Lika delar komplexa frågor och inspiration – här andra halvlek av Busstorget

Inspiration blandat med viktiga frågor för branschen stod på agendan dag två av Busstorget.

Under Busstorgets andra dag avhandlades många viktiga frågor för branschen, bland annat miljözon 3 som är på väg att införas i Stockholm, avtalsrörelsen och bristen på personal i alla led – från mekaniker till förare och reseguider. 

Men dagen bjöd också på inspiration och nya koncept. Jennie Högberg, Högbergs Buss, berättade om Upplandsturen som lanserades för två år sedan.

– Vi vill ju ta hit folk i stället för att som traditionellt bussa våra resenärer bort från Uppsala. Vi märker att det finns ett nyvaknat intresse från kommunerna som kanske inte alltid har musklerna att nå ut till oss. Men när vi kommer till dem finns viljan och intresset.

Uppsala slottshistoria är ett helt nytt museum som öppnar i slottet den 17 maj, ett perfekt museum för bussgrupper berättar John Ring på Destination Uppsala.

– Museet berättar slottets fantastiska historia, Dag Hammarskjöld växte upp här till exempel. Och man kan se klotter från 1500-talet, vem som klottrat vet man förstås inte.

På plats var också representanter från Ikea Museum, som funnits sedan 2016 i Älmhult, och numera är ett populärt bussresemål. På torsdagen öppnade en ny utställning på museet, “Fina gatan åt folket!” där besökarna kan återupptäcka gamla möbelkollektioner från de fyra senaste decennierna.  

– Våra besökare kommer från när och fjärran men vi har en stor del som kommer från Sverige och reser i grupp. Det är våra kära pensionärsföreningar till arrangörer som inkluderar Älmhult och vår upplevelse i form av paketerade resor, säger Pontus Johansson som jobbar med försäljning. 

I Älmhult finns också ett Ikea-hotell och mellan hotellet och museet finns en parkering med plats för drygt 100 bussar, berättar Malin Månsson som också jobbar med försäljning. 

– Du kan köra precis rakt fram, du kan rulla ut en rullator om så behövs. Jag har varit i den här rollen i två år nu och jag ser minst en till två bussar varje dag, året om, ibland upp till tio. 

Utöver nya besöksmål och hur bussbolagen ska nå yngre generation för att få återväxt diskuterades även offentlig upphandling, något som många bolag brottas med att få lönsamhet i.

I vimlet träffade vi Tobias Ellénius som berättar att Ellénius Buss i augusti drar igång ett nytt skolskjutsavtal i Sjöbo kommun, Skåne.

– Det kommer vara vårt primära fokus framåt. Men det finns utmaningar generellt med avtalen, bland annat att de är korta, ibland ett år, och att det oftast är tajt om tid från sajnat avtal till trafikstart. Ibland kan det röra sig om två månader. Det är svårt att säkerställa allt från förare till fordon till trafikplanering.

Offentlig upphandling var ett samtalsämne som återkom både bland bussbolagen och fordonsleverantörerna. Tuffa krav på fordon och korta upphandlingstider som är i osynk med hur snabbt fordonen kan levereras var två saker som luftades, men också oro för en bransch vars spelplan håller på att förändras. 

Att det sker en konsolidering av branschen är ett faktum liksom att kinesiska bussar börjar hitta ut på den svenska marknaden, men exakt vad följderna blir kan man bara gissa.

Just för bussar tillverkade i Kina vet ingen idag i vilket skick bussarna kommer att vara vid utgången av ett tioårigt avtal, mer om det i kommande artiklar samt mer rapportering från årets Busstorg. 

Artikeln är en del av vårt tema om Busstorget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079