23948sdkhjf

Företagare ska få enklare regler

Regeringen har lämnat över en slutredovisning av regelförenklingsarbetet till riksdagen som visar att den positiva trenden med minskad regelbörda har förstärkts under det senaste året.
Arbetet med att förenkla vardagen för Sveriges entreprenörer är en självklar och viktig del av regeringens jobbpolitik. Kärnan i arbetet har varit att utforma regler och processer så att de är bättre anpassade till företagens villkor och verklighet. Regeringen har lämnat över en slutredovisning av regelförenklingsarbetet till riksdagen som visar att den positiva trenden med minskad regelbörda har förstärkts under det senaste året. Räknat sedan 2006 har företagens administrativa kostnader för 2010 sammantaget minskat med 7,3 procent netto. Det motsvarar drygt 7 miljarder kronor i minskade årliga kostnader för företagen. Tittar man bara på de regelförenklingsåtgärder som gjorts, har bördan minskat med så mycket som 11 procent.
- Tack vare en tydlig målbild och ett ambitiöst förenklingsarbete är vi på god väg att göra det som andra bara pratat om; vi har förenklat företagarens vardag, säger näringsminister Maud Olofsson.
Det underlag som har överlämnats till riksdagen är resultatet av ett omfattande och ambitiöst arbete som i nära samverkan med näringslivet pågått i tolv departement och på upp till 53 myndigheter under hela mandatperioden. De årliga uppföljningar som genomförts av departementens och myndigheternas regelförenklingsarbete visar på en betydande nivåhöjning i arbetet under innevarande mandatperiod. Som exempel kan nämnas ett betydligt mer utbrett och kontinuerligt samråd med näringslivet inriktat på regelförenkling. Mätningarna används mer systematiskt för att identifiera förenklingsförslag. Vidare har regelförenkling blivit en naturlig och integrerad del av regelgivarnas vardag. Bland tjänstemän på departement och myndigheter finns det idag en större medvetenhet om arbetet och det har skett en förändring i attityder och förhållningssätt.
2006 formulerade regeringen en tydlig målbild och reformerade regelförenklingsarbetet från grunden genom att bygga upp en infrastruktur för arbetet, bland annat genom att inrätta ett regelråd och genomföra fullständiga mätningar av företagens administrativa kostnader. Stora framsteg har gjorts, vilket också OECD konstaterar i sin senaste granskning av Sverige.
Regelförenklingsarbetet omfattar totalt över 1 150 åtgärder. Omkring 270 åtgärder genomförs, planeras eller utreds på regeringens initiativ och närmare 880 åtgärder av myndigheter under regeringen. Drygt 590 åtgärder har hunnit genomföras under perioden 2007?2009. Av de återstående drygt 560 åtgärderna kan vissa genomföras på kort sikt, medan andra måste analyseras vidare, utredas och eventuellt remitteras före ett slutligt ställningstagande och eventuellt beslut. Drygt hälften av åtgärderna är inriktade på att minska företagens administrativa kostnader, men det finns även ett flertal åtgärder som leder till förbättrad service och tillgänglighet, kortare handläggningstider samt samordning av uppgiftsinhämtning.
Det förenklingsarbete som regeringen bedrivit under denna mandatperiod har tydligt placerat Sverige som ett av de ledande länderna i Europa på området; Sverige är 1 av 7 länder inom EU som har genomfört fullständiga mätningar av företagens administrativa kostnader. Vid sidan av Sverige har endast tre länder inom EU inrättat ett regelråd. Genom det svenska ordförandeskapet hösten 2009 har Sverige inte bara drivit på utvecklingen, utan också kunnat inleda en diskussion kring det framtida förenklingsarbetet inom EU.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078