23948sdkhjf

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Arriva har följt Västtrafiks och SL:s exempel – nu har även kundvärdarna på Pågatågen i Skåne försetts med kroppsburna kameror.

Under vecka 13 började införandet av kroppskameror i den skånska Pågatågstrafiken. Det är en förebyggande trygghetsåtgärd för tågpersonalens arbetsmiljö ombord och ett sätt att se till resenärernas trygghet. Pågatågens resenärer kommer att se personal som bär kamera i hela Skåne.

2017 genomförde Arriva ett pilottest på Pågatågen. Personalen erbjöds att bära kroppsburna kameror i tjänsten. Avsikten var att öka den upplevda tryggheten för både personal och resenärer. Malmö Universitetets utvärdering av testet visade att kamerorna gav personalen en ökad trygghet. Nu är det dags för ett antal kundvärdar att börja använda kamerorna permanent.

Initialt är det 10 kameror som ska användas och det är frivilligt för personalen att bära kamera.

 – De som har burit kamera i tjänsten, upplevde sig tryggare. Framför allt minskade kränkningarna mot den kvinnliga personalen. Vi tolkar det som att kameran kan ha haft förebyggande effekt, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva. Han fortsätter:

 – En kroppskamera kan vara trygghetsskapande för alla ombord, samtidigt som den kan öka rättssäkerheten. Vår förhoppning är att kroppskameror på sikt, ska användas i så stor utsträckning som möjligt ombord på Pågatågen.

 

FAKTA/Pilottestet och regler för bildhantering

Testet genomfördes på Pågatågen under tre månader 2017. Innan testet genomfördes, intervjuades personalen om sina upplevelser av trygghet ombord i tjänsten. Sedan utvärderades pilottestet av Institutionen för kriminologi vid Malmö universitet. Resultatet visade att kroppskamera är ett effektivt sätt att påverka arbetsmiljön ombord; de kundvärdar som använt kameran kände sig tryggare; kameran hade en lugnande effekt på potentiellt hotfulla situationer samt att den även motverkat kränkningar mot framförallt kvinnor.

 Så här hanteras bildmaterialet från kamerorna:

  • Granskning av bildmaterial sker när en avvikelse har inträffat ombord, såsom brott eller olycka. Kundvärden rapporterar in detta och sedan görs en individuell prövning om en granskning av bildmaterialet är nödvändig. Arrivas trygghetschef gör prövningen i samråd med skyddsombud och berörda parter.

  • Endast trygghetschefen kan se materialet och all hantering av materialet loggas.

  • Kundvärden har inte tillgång till bildmaterialet.

  • Vid brott skickas materialet som bevismaterial till polisen.

  • Bildmaterialet är krypterat och därför säkrat utifall att kameran blir stulen.

  • Efter 30 dagar raderas allt bildmaterial.

  • Arriva rekommenderar personalen att ha kameran på under så stor del av sitt arbetspass som möjligt. Men tågvärden kan givetvis stänga av kameran vid behov. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Nyhetsbrev

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

Arkiv

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Utmana bussförarkollegerna!

Ännu finns det tid, men snart stängs möjligheten att anmäla sig till Bussförar-SM 2019 – se till att utmana kollegerna, gör uttagningsprovet föra midnatt 21 juni.

SJ tågar mer i Norge

Sista chansen till Bussförar-SM 2019!

Nu är det bara några dagar kvar för den som vill göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 - midnatt 21 juni, alltså midsommarafton, stängs möjligheten att nå årets tävling, så passa på redan i dag!

Trønderbilene ska köra i Jämtland

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

25 nya elbussar i Umeå

Nu tas 25 nya snabbladdade elbussar i bruk i Umeå, därmed är det nu 35 elbussar som trafikerar stadens gator - Umeå leder därmed den gröna vågen för miljövänlig kollektivtrafik.

Största tågaffären i Sverige klar

14 juni undertecknas trafikavtalet mellan Öresundståg och SJ, som tar över driften av Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt – Sveriges största tågaffär på drygt 6 miljarder kronor är därmed ett faktum.

80 jobb försvinner på Keolis

Inom Keolis Sverige pågår ett arbete för att stärka företagets position och skapa lönsammare tillväxt – för att nå målet kommer 80 anställda att varslas.

Nu kör HelsingborgsExpressen!

Söndag 16 juni är det trafikstart för HelsingborgsExpressen, den nya superbussen som lyfter kollektivtrafiken i Helsingborg till nya höjder - men redan 13 juni genomfördes den högtidliga invigningen, rt-forum var på plats!

IT för effektivare uppvärmning

Snart kan bussen fjärrstyras

Mångmiljardsatsning på kollektivtrafik

Riyad bygger kollektivtrafiksystem för 255 miljarder kronor på fem år - projektet visades upp under UITP i Stockholm där Saudiarabiens huvudstad hade en enormt stor monter.

Vill borra åt Stockholms tunnelbana

Den kinesiska tunnelborraren CRTG har etablerat sig i Sverige och visade upp sig på UITP i Stockholm 9-12 juni - siktet är att få uppdrag när tunnelbanan i Stockholm ska byggas ut.

Nytt biljettsystem i Skånetrafiken

Keolis ökar i Bussförar-SM

11 juni hade 328 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – Keolis har alltjämt flest förare anmälda och imponerande nog har flera små bussbolag förare med i tävlingen.

Rekordorder för Volvo Bussar

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Helsner tillbaka i bussbranschen

Beckman blir hållbarhetschef

Cabonline köper danskt taxibolag

Walfridsson till Nobina

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133