23948sdkhjf

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Nu satsar Bergkvarabuss-ägda Scandorama och Ölvemarks Holiday på det förnybara, fossilfria och klimatsmarta biodrivmedlet HVO. Det gör också många andra bussreseföretag, trots palmoljekritiken är HVO ett av de enklaste och smartaste fossilfria drivmedlen för all tung fordonstrafik. Det går också att tillverka HVO på ett helt hållbart sätt vilket bland andra Sveriges Bussföretag fört fram.

Från 1 juni i år kan samtliga Scandoramas och Ölvemarks Holidays bussar köras på det fossilfria drivmedlet HVO, i det här fallet gjort på 100 procent förnybara råvaror. HVO minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent.

– Som en av Sveriges största bussresearrangörer har vi en viktig roll i miljöfrågan och det klimatsmarta resandet. Vi vill kunna erbjuda så miljövänliga semester- och upplevelseresor med buss i Europa som möjligt. Därför använder vi oss endast av bussar med högsta miljöklass, Euro 6 och eftersträvar att i största möjligaste mån köra på det fossilfria bränslet HVO. Med denna satsning hoppas vi även kunna påverka andra kollegor i branschen att se över sitt hållbarhetsarbete, säger Johan Arlock, vd på Maxli Travel Group.

Att åka på semester med buss har flera klimatsmarta fördelar där en av de mest betydande vinsterna är att utsläppen per person minskar genom att åka kollektivt. Via Scandoramas och Ölvemarks Holidays gemensamma anslutningsnät kan resenärerna bli upphämtade på drygt 100 orter runt om i Sverige och, istället för att ta bilen, åka kollektivt till resans startpunkt på Öresundsterminalen i Malmö. Med ett miljövänligt bränsle blir fördelarna för klimatet ännu större. En fulltankad buss har en räckvidd på cirka 200 mil. Det innebär att på många av resorna räcker bränslet hela vägen från Malmö ut i Europa och tillbaka. På längre resor tankas i möjligaste mån på stationer med ett gångbart biodrivmedel.

– För att även aktivt bidra till att minska vårt klimatavtryck med flyg tittar vi nu på organisationer att samarbeta med kring klimatkompensation och kommer inom en snar framtid att presentera detta, säger Johan Arlock, vd på Maxli Travel Group.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.486