23948sdkhjf

Moderaterna svarar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

EU-kandidaten Tomas Tobé svarar för Moderaterna.

Här finns de 10 frågorna från branschen, klicka HÄR!

1

– Genom att stegvis öka inblandningen av biodrivmedel kan vi minska de fossila koldioxidutsläppen och bidra till att Europa når sina klimatmål. Vi vill se en bred politisk överenskommelse om mer långsiktigt bindande mål, för att skapa större förutsägbarhet för biodrivmedel. Moderaterna anser att det är viktigt med en så hållbar och bred råvarubas som möjligt.

2

– Ja, Moderaterna vill underlätta tolkningen av kör- och vilotiderna och är beredda att se över regelverket utifrån bussbranschens perspektiv.

3

–Jag kommer verka för en ökad harmonisering mellan regelverk oavsett nivå, i syfte att förenkla för resande och stärka den inre rörligheten inom EU. Lokala och regionala särlösningar som inte tjänar något speciellt syfte bör undvikas.

4

–Konkurrensneutralitet utgör själva stommen i en fungerande marknadsekonomi och är alltid av central betydelse för Moderaterna. Att i större utsträckning öppna upp offentlig infrastruktur för alla bussföretag är intressant förslag som vi gärna tittar vidare på.

5

– Genom att bygga upp ett användbart kontaktnät och vårda detta – det gäller i synnerhet med aktörer som Trafikforum.

6

– Det här är en viktig fråga där jag kommer arbeta för att få in ett helhetsperspektiv, det vill säga både se till transportörens och konsumentens bästa. Självfallet är det viktigt att stärka tågpassagerares rättigheter, men vi anser att förslaget i vissa delar går för långt. Vi är bland annat kritiska mot kravet på biljettförsäljning ombord, vilket kommer leda till ökade merkostnader utan motsvarande vinst för resenärerna. Däremot är vi positiva till en harmonisering av biljettsystem som skulle förenkla resor genom Europa.

7

– Att sänka transporternas utsläpp kommer att vara en prioriterad fråga för överskådlig tid. I detta arbete kommer det vara naturligt att arbeta för bra villkor för biobränslen på såväl svensk som europeisk nivå.

8

–Det är positivt och önskvärt att Sverige och svenska myndigheter tar viktiga steg mot att använda sig av öppna standarder och mer öppna data. Moderaterna anser att alla myndigheter bör få i uppdrag att strategiskt arbeta för att öka utbudet och tillgängligheten av öppna data.

Frigörandet av data innebär även ett stort värde för våra företag och kan främja innovation, nya tekniska lösningar och AI. Det är dock centralt att tillgängliggörandet av data kombineras med ett omfattande informationssäkerhetsarbete och även beaktar den personliga integriteten.

9

–Först och främst måste företag och industrin kunna lita på att järnvägen fungerar och tågen kommer och går i tid. Idag är punktligheten på järnvägen i Sverige alldeles för dålig.

För att stärka järnvägens konkurrenskraft vill Moderaterna bland annat göra det möjligt att köra längre och tyngre tåg på de platser där det är samhällsekonomiskt lönsamt. Vi måste även göra mer för att säkerställa att det är ordning och reda i transportbranschen och att de regelverk vi har idag efterföljs.

10

– Alla ska kunna lita på att tågen kommer och går i tid. Exempelvis var mer än vart fjärde långdistanståg var försenat under förra året vilket är en alldeles för hög siffra. Utöver investeringar i ny järnväg och kraftiga underhållsinsatser behöver vi ta tag i järnvägens organisatoriska problem – så att fler tåg kan gå i tid. Det handlar bland annat om en tydligare styrning av Trafikverket och en bättre långsiktig planering av underhållsinsatser.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Rekordökning för bussarna

Nyhetsbrev

Lockar förare med elbussar

Arkiv

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116