23948sdkhjf

Lockar förare med elbussar

Tysta, stabila och miljövänliga, de 25 nya elbussarna ska öka kvaliteten i Umeås lokaltrafik och locka ännu fler att söka sig till busschaufföryrket – det hoppas i alla fall Transdev

I år förutspås antalet resor i Umeås lokaltrafik passera 10 miljoner – en fördubbling sedan andra halvan av 00-talet. Och i takt med att allt fler väljer kollektivtrafiken ökar också behovet av fler busschaufförer, bara under kommande fyra år ska omkring 100 nya busschaufförer rekryteras och utbildas i Umeå. Under de kommande åren ska omkring 100 nya förare rekryteras i Umeå.

Närmare en fjärdedel av vår förarkår är 60 år eller äldre. Det innebär stora pensionsavgångar samtidigt som bussåkandet ökar, säger Camilla Nordlund,  affärschef på Transdev som sköter stadstrafiken i Umeå.

Med över 30 år i yrket är Carina Palm ett välkänt ansikte bakom ratten på Umeås lokalbussar. Hon har nyss genomgått utbildning på de nya elbussarna som börjat trafikera stadens största linjer, 1 och 8.

De nya elbussarna är jättefina – trygga, stabila och otroligt tysta. Bussarna är så tysta att man satt in en ”skrämselknapp” som skramlar så att gående och cyklister ska upptäcka dig, säger Carina Palm.

Rt-forum har tidigare skrivt om elbussatsningen i Umeå. Läs även det här!

Men även om tekniken gått framåt så menar Carina Palm att det är samma egenskaper som för 30 år sedan som gör dig till en bra busschaufför idag.

Du ska tycka om att köra, att ge service och att träffa många olika typer av människor. Jag älskar att köra buss, framför allt den sociala biten. Det är ett serviceyrke, och det passar mig perfekt, säger hon.

Göran Nyström är projektledare och utbildningsansvarig för de nya elbussarna, som levererats av den nederländska tillverkaren VDL.

Vi har fått en fantastisk respons från våra busschaufförer, alla som genomgått utbildningen har bara haft positiva saker att säga. Det är spännande, det här är ju framtiden för lokaltrafik, säger Göran Nyström.

75 procent av alla bussresor i Umeå kommer nu att gå med elbuss, och Camilla Nordlund hoppas att ny teknik kan hjälpa till att attrahera nya medarbetare.

Hos oss på Transdev är våra förare vår viktigaste resurs och därför är det extra roligt att många är glada och nöjda med de nya bussarna, säger Camilla Nordlund.

FAKTA/Lokaltrafiken Umeå

  • 2018 gjordes nära 9,4 miljoner resor med Umeås lokaltrafik

  • 2019 förutspås vi passera 10 miljoner resor/år

  • 75% av resorna kommer nu att ske med elbuss

  • Transdev sköter stads- och regiontrafiken i Umeå, och här arbetar omkring 300 personer.

Bussflottan i Umeå

  • 25 nya snabbladdade elbussar från VDL

  • 10 uppgraderade bussar från Hybricon

  • Övriga bussar går på biodiesel

  • Elbussarna snabbladdas på 8 minuter vid laddningsstationer på Tomtebo, Umedalen och Östra Ersboda

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.224