23948sdkhjf

Nya finansieringsformer för kollektivtrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Lina Olsson, Malmö universitet, arbetar med forskning om exploateringsbaserad finansiering av ny kollektivtrafik – hon presenterar ett nyligen avslutat forskningsprojekt på Kollektivtrafikdagen 13 maj.

Lina Olsson kommer att tala under rubriken ”Markvärdefinansiering av infrastruktur för kollektivtrafik – en modell för hållbar stadsutveckling och effektiva kollektivtrafiksystem?”. Hon inleder blocket med aktuell forskning och resultat från forskningsprojektet.

Klicka här för mer information om Kollektivtrafikdagen 2020!

Helt kort – vad handlar det här med markvärdefinansiering om?

– Intresset för utbyggnad av spårbunden kollektivtrafik har ökat i Sverige, precis som i övriga Europa, under senare decennier. Spårburen kollektivtrafik innebär höga investeringskostnader och beslutsfattare söker nu alternativa former för finansiering. – Investeringar i spårbunden kollektivtrafik leder ofta till fastighetsvärdeökningar i närheten av stationer och hållplatser. Tanken med markvärdefinansiering som finansieringsmodell är att en del av de förväntade fastighetsvärdeökningarna används för att finansiera utbyggnaden av den nya infrastruktur som, så att säga, genererar fastighetsvärdeökningarna.

Sker stadsutvecklingen numera med kollektivtrafiken i centrum – eller är bilen ännu kvar?

– Vi ser att kollektivtrafiksatsningar sker målmedvetet på många håll i landet. Även om kollektivtrafikresandet har ökat radikalt på många håll, fortsätter biltrafiken också att öka. En del av förklaringen är att bilvägnätet också fortsätter att förbättras, parallellt med kollektivtrafiksatsningarna. Utmaningen vi har framför oss är således att kombinera de satsningar som nu görs på kollektivtrafik med åtgärder som håller tillbaka fortsatta förbättringar av väginfrastrukturen. Detta är viktigt för att inte dämpa resenärers övergång till kollektivtrafik.

Vad var det som lockade dig att vara med på Kollektivtrafikdagen 2020?

– Blandningen av talare och ämnen är mycket intressant. Jag är relativt ny inom kollektivtrafikforskningen och Kollektivtrafikdagen är ett perfekt tillfälle för omvärldsbevakning kring viktiga och spännande frågor som rör transport, hållbarhet och stadsutveckling.

FAKTA/Lina Olsson

Universitetslektor i urbana studier. För närvarande forskar Lina Olsson bland annat om stationsnära stadsutveckling, markvärdefinansiering av kollektivtrafik samt regional planering.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Vann mångmiljonkontrakt för underhåll

"Kalla in turistbussarna"

Säkerställ att busstrafiken fungerar även om fler blir sjuka, tag hjälp av turistbussföretagen – det kräver den socialdemokratiske oppositionspolitikern Jens Sjöström i region Stockholm.

Viktig info om kör- och vilotider

Från och med onsdag nästa vecka slutar de tillfälliga reglerna om kör- och vilotider gälla, meddelar Transportstyrelsen. 

Bussförar-SM 2020 har startat!

Bussförar-SM 2020 har startat – det är nu dags för alla bussförare att anmäla deltagande i uttagningstävlingen, bara då finns chans att nå finalen i september.

Stena lägger ner färjelinje

Norwegian ansöker om rekonstruktion

Nyhetsbrev

Eurowings läggs ner

Arkiv

Spårvägsuppdrag i Helsingfors

Nytt grepp för serviceresor

SL pausar biljettkontrollerna

Tillfälligt logotypbyte

Taxiförbundet: Inför Rut-taxi efter krisen

Svebio kräver långsiktighet

Skyldiga två miljarder!

BusWorld tar upp coronakrisen

BusWorld arrangerar ett webbinarium om bussbranschens globala utmaningar i coronakrisens spår 9 april - Anna Grönlund medverkar som representant för den svenska branschen.

Transportföretagen: ”Bra men otillräckligt”

Trafikplikt för inrikesflyg

Fortsatt förtroende i Täby

Tack, regeringen!

Grell: ”Betala inte tillbaka!”

Researrangörer och resebyråer är nu Svarte-Petter i coronakrisen – Göran Grell, RK Travel Group ger tuffa råd som branschens alla aktörer måste följa för att överleva.

Norwegian störtdyker

Ett år till för biodiesel i sikte

Regeringen har ansökt till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse även för flytande biodrivmedel såsom HVO och RME.

1

”Kontantstöd till företagen!”

Sandrup tar över Svebio

Bra stöd till danska buss- och taxibolag

Nytt hopp för biogas

Rekord i varsel

Konkurserna skenar

SKR stöder bussföretagen

Samtrans och Best transport inleder samarbete

Malmö-Köpenhamn – en liten ljusning

Ny vd på Furuvik

Stängt hos svenska busstillverkarna

Varslar hela personalen

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109