23948sdkhjf

Danskt busspaket populärt

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

Det danska stödpaket under coronakrisen är populära bland danska bussföretag – något för Sveriges regering att ta lardom av, hoppas Sveriges Bussföretag.

En medlemsundersökning som Sveriges Bussföretags danska systerorganisation Danske Persontrafik låtit göra bland sina medlemmar som kör turist- och beställningstraifk visar att de hyllade danska statliga stödpaketen är mycket efterfrågade och används i stor utsträckning av landets bussföretag.

Det mest eftertraktade biståndspaketet är paketet som ger stöd för fasta kostnader, där 83 procent av de svarande svarar att de har ansökt om det eller planerar att ansöka om det. Det näst mest använda stödpaketet är stödpaketet för småföretag, där 55 procent antingen söker det eller planerar att göra det. 40 procent har ansökt eller planerar att söka lönekompensationspaketet. 19 procent kommer att ansöka om ett statsgaranterat lån. Totalt använder 92 procent av turistbussförarna som besvarade undersökningen stödpaketen i någon form, medan bara 8 procent uppger att de inte kommer att göra det.

Hjälppaketen är absolut nödvändiga i denna kris i coronapandemins spår, som siffrorna i vår undersökning också visar. Lyckligtvis har vi också sett att våra danska poliker kan vara lyhörda för att finjustera paketen. Nu när Danmark öppnar samhället igen kommer nya utmaningar att dyka upp i förhållande till paketen, där det blir ännu mer nödvändigt för politiker att lyssna, så att paketen kan bli mer flexibla och stödja företagen så de klarar sig igenom hela krisen, säger Michael Nielsen, vd för danska PersonTransport.

 Medlemmarna svarar också i frågeformulärundersökningen att de försöker minimera alla utgifter, är ovilliga att göra nya investeringar eller ta nya lån. Många säger att de försöker flytta resor och evenemang till senare på säsongen i hopp om att människor då ska vilja resa igen.

Även om den danska regeringen initiala åtgärder var hårda har man sedan följt upp med omfattande stödpaket till sina drabbade företag. Här har den svenska regeringen ett gott exempel att ta efter. Den danska bussbranschen är genom de statliga krispaket och de överenskommelser man nått på branschnivå inte lämnad åt sitt öde. Bland annat tycker jag vi ska ta inspiration i den danska lösningen för en fond för återbetalning av inställda paketresor apropå Coronakrisen. Särskilt intressant är också den nationella överenskommelse man nått på nationell nivå rörande den regionala kollektivtrafiken liksom rörande exempelvis skoltrafik med den danska motsvarigheten till SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Överenskommelserna visar tydligt att alla parter i den danska kollektivtrafiken är angelägna om att på ett tydligt sätt stärka och tydliggöra kollektivtrafikens varumärke som samhällsbärande i dessa svåra tider, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Flygbusstrafiken utökas

Nya spår för Dalarnas tåg

Corona-säkrare på flygplatser i Norge

Kom tillbaka – vi betalar!

Mobilitetsaktör lanserar hållbarhetstävling

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Nyhetsbrev

Drabbades värst av coronakrien

Arkiv

Stena startar ny linje i Östersjön

Fartygen som tar både frakt och passagerare lägger till i Karlskrona varje torsdag.

Stort tapp för Tallink Grupp

Progrits köpte Infospread

Buss till Danmark igen

Ny kryssning till Höga kusten

Ny hos Eneroth

Plus

Nytt ryck i Tunga Bussligan

Under juli visar ett fabrikat på ett riktigt ryck i Tunga Bussligan - samtidigt sackar ledaren, det visar Bil Swedens statistik.

Bra juli för bussarna

5 000 bort från Scania

299 får gå från Tallink

Alla Scanias fabriker drivs nu fossilfritt

Första spårvagnen har anlänt till Lund

Åter biljettkontroller i region Stockholm

Legendarisk bilskrotare död

Ressugna svenskar fyller flygen

Skånetrafikanter nobbar munskydd

Sedan mitten av juli delar Skånetrafiken ut munskydd gratis till alla sina resenärer – men intresset för dessa har inte varit särskilt stort.

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Förlängd tid för uppsatstävlingen

IRU skriver till Europeiska rådet om bussbranschens tuffa situation

Arbetsmiljöverket ifrågasatt

Svag juni för bussarna

SLPs fastighet blir bussgarage

Trafikanalys: Kollektivresandet ökar

Nöjesparkerna i akut kris

Elscootern ersätter kollektivtrafiken

SL återinför biljettkontroller

Tre väljer Transiro

Akut kris för Sommarland

MAN truck & bus får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11