23948sdkhjf

Transportföretagen vill se YKB-förlängning

| Av Nella Bergström | Tipsa redaktionen

10 000 YKB kan bli ogiltiga då det är svårt med förnyelse i nuläget, vilket i sin tur påverkar landets transporter. Transportföretagen vill därför ha förlängning av befintliga YKB.

I dag har Transportföretagen lämnat in ett remissvar till regeringen gällande giltigheten av yrkesförares yrkeskompetensbevis, YKB. Transportföretagen vill att YKB-intygens giltighetstid ska förlängas och att det ska ges möjlighet till distansutbildning. Allt för att klara den rådande coronasituationen.

Läs också: Ny regel ska lindra krisen för transportsektorn

I dagsläget är utbildningar och förnyelse av YKB för landets yrkesförare inte anpassade till den rådande situationen då det på grund av coronasmittan inte är möjligt eller önskvärt att bedriva klassrumsutbildning för yrkesförare. Det kan innebära att fler än 10 000 yrkesförares YKB blir ogiltiga och att de därför inte kan utöva sitt yrke. I förlängningen är konsekvensen att transporter kan stanna.

Frågan om yrkeskompetensbevis, YKB är en av Transportföretagens viktigaste frågor under corona. Ett regelverk som möjliggör distansutbildning samt förlänger giltighetstiden för YKB är en förutsättning för många av dagens samhällsviktiga transporter. Därför är det nu välkommet att regeringen öppnar för dialog kring frågan men ingen tid finns att förlora, det brådskar och besked behövs så snart det bara går.

– Läget riskerar att bli allvarligt om landets samhällsviktiga transporter inte kan utföras. Det handlar om livsmedelstransporter, läkemedelstransporter och gods till industrin samt om persontransporter med landets bussar. Läget kan bli så allvarligt att 10 000 yrkesförare står utan behörighet om YKB inte anpassas. Vi vill se att regeringen förlänger YKB-intygens giltighet för de som i stunden behöver förnya sina YKB och att utbildningar dessutom ska kunna ges på distans, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.                                                                 

– Ett stort antal EU-länder har redan fattat beslut om att förlänga YKB-intygens giltighetstid. Att Sverige inte gjort det skapar sämre förutsättningar för landets åkerier att ta sig igenom coronakrisen. Att förlänga YKB är dessutom en åtgärd utan större samhällskostnader. Redan före coronakrisen var förarbristen en utmaning inom transportbranschen och rådande situation gör läget svårare än vad det hade behövt vara.

– Vi har den senaste tiden haft konstruktiv dialog med regeringen och ser nu fram emot skyndsamma beslut med rätt innehåll, säger Caj Luoma.

Läs mer om: Transportföretagen | YKB
Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Flygbusstrafiken utökas

Nya spår för Dalarnas tåg

Corona-säkrare på flygplatser i Norge

Kom tillbaka – vi betalar!

Mobilitetsaktör lanserar hållbarhetstävling

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Nyhetsbrev

Drabbades värst av coronakrien

Arkiv

Stena startar ny linje i Östersjön

Fartygen som tar både frakt och passagerare lägger till i Karlskrona varje torsdag.

Stort tapp för Tallink Grupp

Progrits köpte Infospread

Buss till Danmark igen

Ny kryssning till Höga kusten

Ny hos Eneroth

Plus

Nytt ryck i Tunga Bussligan

Under juli visar ett fabrikat på ett riktigt ryck i Tunga Bussligan - samtidigt sackar ledaren, det visar Bil Swedens statistik.

Bra juli för bussarna

5 000 bort från Scania

299 får gå från Tallink

Alla Scanias fabriker drivs nu fossilfritt

Första spårvagnen har anlänt till Lund

Åter biljettkontroller i region Stockholm

Legendarisk bilskrotare död

Ressugna svenskar fyller flygen

Skånetrafikanter nobbar munskydd

Sedan mitten av juli delar Skånetrafiken ut munskydd gratis till alla sina resenärer – men intresset för dessa har inte varit särskilt stort.

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Förlängd tid för uppsatstävlingen

IRU skriver till Europeiska rådet om bussbranschens tuffa situation

Arbetsmiljöverket ifrågasatt

Svag juni för bussarna

SLPs fastighet blir bussgarage

Trafikanalys: Kollektivresandet ökar

Nöjesparkerna i akut kris

Elscootern ersätter kollektivtrafiken

SL återinför biljettkontroller

Tre väljer Transiro

Akut kris för Sommarland

MAN truck & bus får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141