23948sdkhjf

Drivkraft Sverige om höstbudgeten: Vill se satsningar på hållbara drivmedel som kan användas nu

Tidigare i veckan presenterade regeringen höstens budget där 3,9 miljarder kronor kommer att gå till transportsektorn 2022, och pengar kommer också att läggas på klimatbonus för nybilsförsäljningen. Branschorganisationen Drivkraft Sverige menar dock att regeringen behöver satsa mer på klimatstyrning som bidrar till minskad klimatpåverkan för transporter och resor. 

Något som branschorganisationen hoppats på var satsningar inom bonus malus på transporter som använder biodrivmedel. 

– För att nå klimatmålen måste omställningen till förnybart stå på flera ben och omfatta flera energislag, som varierar i betydelse under olika tidsperioder. Vi skulle gärna vilja se satsningar på hållbara, förnybara drivmedel som kan användas här och nu för att sänka utsläppen och som också i hög grad kommer att sänka utsläppen hos flyg och sjöfart och tunga vägtransporter, säger Johan G Andersson, vd på Drivkraft Sverige, i ett pressmeddelande.  

I regeringens höstbudget presenterades bland annat 111 miljoner kronor för att genomföra ett nationellt biljettsystem, nattågstrafik till och från övre Norrland samt Jämtland samt ändring av skattereglerna för förmånscyklar. 

Drivkraft Sverige menar att ett teknikneutralt styrmedel för mobilitet är viktigt ur flera aspekter. Men att låsa fast ett styrmedel vid att det måste vara någon form av eldrift för att få den högre bonusen, kan få konsekvenser som idag är oöverblickbara. I framtiden kommer tunga fordon med förbränningsmotorer att trafikera vägarna, och för flyget är det biodrivmedel eller elektrobränslen som är lösningen, menar organisationen som anser att det krävs ökad användning av biodrivmedel för att nå klimatmålen. 

– Det är svårt att leverera cirkulära lösningar på egen hand. Vi ser därför stora möjligheter att driva den hållbara utvecklingen tillsammans med samtliga energislag genom en Drivmedelskommission, fortsätter Johan G Andersson. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093