23948sdkhjf

WHO:s uttalande skapar oro hos turistbussföretag

Den 30 november gick WHO ut med ett uttalande om att personer äldre än 60 år eller har nedsatt immunförsvar inte bör resa utomlands just nu. Senare under kvällen förtydligades dock detta till att det framförallt gäller de personer som är ovaccinerade respektive de som inte haft covid-19 tidigare och samtidigt är i riskgrupp – framförallt multisjuka och personer över 60 år.

Bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Bussföretag menar att en rekommendation från WHO, som inte har tagits vidare av svenska myndigheter, inte har en sådan dignitet att det medför att resenärer har rätt att avboka en paketresa kostnadsfritt. Svenska UD har bekräftat att uttalandet inte medför att de kommer att förändra sin avrådan. Därmed ska resenärer som avbokar resor göra det utifrån de bokningsvillkor som gäller.

Efter det stålbad som hela persontransportbranschen och besöksnäringen gått igenom i coronapandemins spår skapar oklara uttalanden från myndigheter och internationella organ oro. Bussföretagen har nu i flera år anpassat sin verksamhet till de rekommendationer som gällt för stunden och på alla sätt arbetat för att bibehålla en persontransportkapacitet i hela landet. Men det har tärt – många företag har nu tömt sina kassor och har inga reserver kvar. Att uttalanden som görs från beslutsfattare då är väl underbyggda är oerhört viktigt. Smittspridningen måste självklart tas på allvar och införandet av vaccinationsbevis, så kallat covidpass, var en åtgärd som vi i Sveriges Bussföretag välkomnade. Införs utöver det nya och tidigare slopade restriktioner behöver de också följas av riktade stödåtgärder för de branscher som ånyo riskerar att få sin verksamhet sönderslagen, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.  

Förbundet har den senaste veckan fått många oroliga medlemsfrågor och gick på torsdagen den 2 december därför ut med en särskild information och en uppdaterad guide över aktuella restriktioner för resor inom EU.

Här hittar du guiden. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vann kontrakt värt 960 miljoner kronor
Tillsammans når vi längre
Stororder: 76 MAN elbussar till Oslo
Ny vd för Infranord – hämtar produktionsdirektör från Keolis
Nya tunnelbanekontrakt för Transdev
"Bussen är motorn i klimatomställningen"
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093