23948sdkhjf

Pandemistöd till företag återinförs

Finansminister Mikael Damberg meddelade i en pressträff på morgonen att omställnings- och omsättningsstödet till enskilda näringsidkare återinförs då coronapandemin fortsatt har stor negativ påverkan på Sveriges företagare. Stödet kommer att gälla retroaktivt för december, men kan komma att förlängas till mars 2022.

Regeringen föreslår också utökade möjligheter till tillfälliga skatteanstånd, anståndet ska kunna beviljas i nio redovisningsperioder istället för dagens sju. Anstånd kommer att kunna beviljas retroaktivt.

Det är oerhört glädjande att regeringen nu återinför de stöd som hjälpt många bussföretag att överleva krisen i pandemins spår så här långt. Att Mikael Damberg så tydligt på dagens presskonferens markerade att även om regeringen ännu bara infört rekommendationer och inga skarpa restriktioner, så ser regeringen att det haft effekt på människors beteenden och därmed lett till en nedgång i många företags verksamhet. Det är precis den argumentation vi och andra branscher inom persontransporter och besöksnäring haft. Jag blir väldigt glad över att våra budskap nått fram, säger Anna Grönlund till RT-forum, branschchef Sveriges Bussföretag.

*i en tidigare version av artikeln nämndes att stödet för korttidsarbete återinförs 1 december. Detta är ännu inte klart. 

Så ser tappet ut

 Från 1 december har omkring 20 procent av enskilda resenärer avbokat sig från researrangemang med buss. Julresor bokas generellt väldigt sent och bokningsläget var redan innan avbokningarna på drygt hälften av 2019 års nivåer då nybokningar avstannade redan i oktober.

 Från den 1 december har omkring en tredjedel av beställningstrafiken bokats av som en direkt följd av restriktionerna. Beställningstrafik med buss körs bland annat för företag som ska ha julfest, bjuda på julbord eller ha konferens i samband med årsskiftet. Många av bussarna inom segmentet kör också ersättning för tågtrafik som inte rullar, för förstärkning i kollektivtrafik vid belastning och trängsel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Flix och Shell i samarbete
Här är förslagen som påverkar branschen
VD-skifte för Stockholms Hamn
'Stena Vision' går till Frankrike
Tunga Bussligan: BYD toppar i november
Drömmig fyr vinner prestigefyllt pris
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.078