23948sdkhjf

EU vill ta hem produktion av halvledare

Totalt står EU:s medlemsländer för omkring 10 procent av världsmarknaden men vill öka sin andel till 20 procent fram till 2030 för att på så vis minska beroendet av import till EU. Det rapporterar DN.

Bakgrunden är de senaste årens minskade tillgång på bland annat halvledare som tillverkas i Asien, och som orsakat stora problem i produktionen för företag som Volvo och Scania. Nu vill EU öronmärka 11 miljoner euro som ska gå till forskning och tillverkning av halvledare, och medlemsländerna och privata företag väntas bidraga med ytterligare 30 miljarder.

Lagförslaget, som heter European Chips Act, kommenterar Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande till DN.

– Kortsiktigt ökar det vår motståndskraft vid framtida kriser eftersom vi bättre kan förutse och undvika störningar i leveranskedjan. På medellång sikt gör det Europa till en industriell ledare på denna strategiska marknad, säger Ursula von der Leyen.

Redan nu har Taiwan, som står för en stor andel av tillverkningen av halvledare, börjat diskutera planerna på en fabrik i Tyskland tillsammans med den tyska regeringen. I USA pågår också planer på att börja tillverka halvledare, och kongressen har gett klartecken om 300 miljarder dollar till forskning, utveckling och produktion.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Busstorget 2023: Här är programmet
Dubbelspåriga planer
Transportföretagen vill se justerade kör- och vilotidsregler
Ska leda Visit Roslagen
Förarlös taxi flydde polis – nu vill staden sätta P
REPORTAGE: På besök i Keolis bussdepå
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.126