23948sdkhjf

Ikea toppar lista, SJ och SL tappar

I fjol övertog Coop ledningen men i år är det återigen Ikea som uppfattas som mest hållbart av svenska konsumenter. Samtidigt tappar SJ och SL placeringar på listan. Det visar resultatet från Sustainable Brand Index som släpps för tolfte året i rad.

Under de senaste fem åren har det stått mellan Ikea och Coop i toppen av rankingen. I år drog Ikea det längsta strået. Något som enligt studiens grundare beror på Ikea:s förmåga att arbeta med hållbarhet på bred front.

– Ikea är inte bara ett företag som svenskar älskar i allmänhet utan också ett företag som konsumenterna upplever gör mycket inom många hållbarhetsområden. Från mångfaldssatsningar till hållbara transportlösningar. Ikea har helt enkelt lyckats nå ut med en helhet i sitt budskap, säger Erik Elvingsson Hedén.

Samtidigt halkar SJ och SL ner på listan. SJ tar sig in på en 15:e plats och tappar därmed tre placeringar jämfört med föregående år. SL i sin tur tappar tio placeringar och hamnar på en 57:e placering.

Årets starkaste nykomling på listan är e-handelsbolaget Matsmart som tar sig in på en fjärdeplats av totalt 410 varumärken. Av de varumärken som klättrat mest, finns logistikbolaget DHL och BRA Flyg med på listan som har plockat 85 respektive 88 placeringar under fjolåret.

Sustainable Brand Index har genomförts årligen sedan 2011. I 2022 års studie har ett riksrepresentativt urval av 24 300 svenskar i åldern 16-75 år intervjuats under perioden december 2021 - februari 2022. Totalt 410 varumärken i 35 branscher har bedömts utifrån hur de upplevs prestera inom de 17 globala hållbarhetsmålen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Göteborgs Hamns vd slutar
Efter låga siffrorna – Dalarna vill öka kundnöjdheten
Kollektivtrafikbarometern: Marknadsandelarna ökar
Han blir ny ekonomidirektör för Nobina
De ska sköta Stockholm Nords järnvägsanläggning
Arrival får ny vd igen – kapar personalstyrkan med hälften
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125