23948sdkhjf

Sveriges Bussföretag efter valet: "Utbildningssatsning för landets nyvalda politiker"

Utöver att lyfta den tunga frågan kring att säkra energikapaciteten planerar Sveriges Bussföretag att göra en rejäl utbildningssatsning för landets alla nyvalda politiker. Detta för att säkerställa fakta och kunskap till kommande beslut.

Efter helgens rysare är valet till sist avgjort. Väljarna har sagt sitt och högerblocket är vinnare i valet 2022. Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag, kommenterar hur valresultatet kan komma att påverka branschen. 

Den nya svenska regeringen behöver direkt ta ett samlat grepp kring energifrågorna. Bussbranschen leder omställningen till en fossilfri fordonsflotta över 86 % av alla svenska bussar kör fossilfritt. Svenska bussar kör idag på en mix av framför allt biodiesel som HVO, el och andra drivmedel. Dels är det viktigt att regeringen nu arbetar för att säkra energikapacitet och tillgång på olika drivmedel och el där vi har nationell rådighet. Dels behövs en fortsatt skattefrihet för höginblandade biodrivmedel även efter 2022, vilket förutsätter ett godkännande från EU-kommissionen. Här måste den nya regeringen fortsätta och intensifiera  den dialog som den tidigare regeringen fört, säger Anna Grönlund och fortsätter:

Valet ritar också om det politiska styret på regional och kommunal nivå, vi ser att den förra mandatperiodens mandatfördelning på många håll i landet ändrats dramatiskt i detta val. Busstrafik handlas ju upp av landets regioner och kommuner. Vem som styr och vilken inriktning för sin kollektivtrafik man väljer i landets regioner och kommuner påverkar utvecklingen av hela busstrafiken. När vi nu ska locka tillbaka våra resenärer efter pandemin är det viktigt att landets regioner håller i kollektivtrafikbranschens gemensamma nationella målsättning om att 2030 ska 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva och satsar för att nå dit. I Sveriges Bussföretag kommer vi nu också ta fram en utbildningssatsning för att på ett professionellt sätt möta landets alla nyvalda politiker och ge dem fakta och kunskap inför kommande beslut, framförallt på regional nivå. Här kan vi lyfta alla viktiga politiska bussbranschfrågor inom såväl den linjelagda busstrafiken som inom turist- och beställningstrafiken. 

Artikeln är en del av vårt tema om Nytt från branschorganisationen .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078